Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns si un sfat in ceea ce priveste urmatoarea situatie:
Mama mea a revendicat o mostenire si conf. Legii 18/1991 a depus cerere in care a fost obligata de primarul de atunci sa-i treaca si pe ceilalti mostenitori. Ulterior, la legile 169/1997, 1/2000, 247/2005, pentru un rest de mostenire, a depus cerere doar in nume propriu. Pana in acest moment nimeni din ceilalti mostenitori nu au depus cerere sau sa faca vreun demers in acest sens. Mama s-a trezit cu citatie ca este data in judecata de un urmas al unuia din mostenitorii trecuti in cererea de la Legea 18 care revendica drepturile. Intrebarea mea este: are dreptul la mostenire daca nu a depus cerere in termen si daca are dreptul si la restul de mostenire unde nu mai este trecut, respectiv la cea obtinuta conf. Legii 169/1997, 1/2000 si 247/2005, in urma carora a fost pusa in posesie doar mama mea.
Sper sa ma fi facut cat de cat inteleasa.
Va multumesc asnticipat!
Pentru terenurile retrocedate in baza legii 18/1991, dreptul de proprietate (respectiv de mostenire) apartine tuturor persoanelor inscrise pe cerere (respectiv mostenitorilor acestora). Legea 18/1991 oferea posibilitatea ca un singur mostenitor sa formuleze cerere in numele tuturor celor indreptatiti; persoana care o cheama in judecata pe mama dvs., urmas al unui mostenitor mentionat in cererea depusa in baza legii 18/1991, are tot dreptul la partea sa din bunurile retrocedate in baza acelei legi.
In ceea ce priveste restul de terenuri, pentru care mama dvs. a formulat cerere singura, in baza celorlalte legi ale fondului funciar, ele apartin doar mamei dvs. (chiar daca au existat si alti mostenitori, prin faptul ca nu au formulat cerere in termen, sunt considerati renuntatori tacit la dreptul de mostenire pentru bunurile in cauza).