Salutare, lucrez in cadrul unei companii X , si va trebui ( fortat ) sa semnez cu o alta companie Y. Compania X tine neaparat sa semnez contractul cu Y - apeleaza la desfiintarea postului de munca - intrebarile mele sunt: 1) momentan am prima de relocare ( mobilitate) , daca semnez celalalt contract, prima de mobilitate imi ramane in stadiul actual sau va incepe iar ca din prima zi ( de la zero ) ?
2) daca am contract obligatoriu pe x ani cu firma actuala, acest contract se va transfera la viitoarea firma ?
3) daca nu vreau sa ma transfer la viitoarea firma , ce se va intampla (dpdv al contractului obligatoriu x ani - adica ma vor "concedia" iar eu voi fi liber de contract fara nici o consecinta (plata trainingurilor , etc.) ? )
4) daca imi voi da demisia in mai putin de x ani ( cat prevede contractul obligatoriu ) exista riscuri ca firma X sa imi ceara o despagubire mai mare decat prevede contractul ?
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsurile voastre .
1. Daca X va desfiinteaza postul, este necesara o decizie de desfiintare a postului care trebuie sa indeplineasca toate formalitatile de fond si de forma, decizie ce trebuie sa va fie comunicata. Cititi cu atentie contractul de munca incheiat cu X, vedeti ce stipuleaza cu privire la prima de relocare si cu privire la plata training-urilor in situatia desfiintarii postului. Daca nu stipuleaza nimic in acest sens, mergeti si discutati cu reprezentantul legal al lui X si lamuriti aceste probleme. Dupa ce va lamuriti, dupa ce primiti decizia de desfiintare a postului, dupa ce incheiati un act prin care firma X renunta la sumele reprezentand training-urile efectuate in timpul cat ati fost angajat la X pe banii firmei, prin care arata ca datorita faptului ca postul s-a desfiintat, nefiind culpa dv., clauza privind incheierea contractului pe ... ani sub sanctiunea platii unor daune din partea dv. nu va este imputabila.
Sau poate obtineti un transfer de la X la Y, cu acordul lui X si Y.
2. Dupa lamurirea acestor probleme, incheiati contractul cu Y. ;)
Legea nr. 76/2002cu modificarile si completarile ulterioare prevede: 6. Stimularea mobilităţii forţei de muncă
Art. 74. - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.
Art. 75. - Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.
Art. 76. - (1) Angajatii au obligatia de a restitui integral sumele primite conform art. 731, 74 si 75, in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu inceteaza, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul urmatoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) si i), art. 61 lit. a) si art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au fost condamnati prin hotarare judecatoreasca definitiva;
c) art. 84 alin. (1) lit. b) si e), alin. (2) lit. f) si g) si alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile ulterioare.
(2) In situatia nerespectarii prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prevazute la art. 731, 74 si 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii. ;)
buna ziua.
se specifica in legea somajului sau in metodologia de aplicare a acesteia faptul ca, pentru a beneficia de prevederile articolului 75, schimbarea de domiciliu trebuie sa se faca intr-o localitate din alt judet?
mentionez ca m-am angajat intr-o localitate aflata la mai mult de 50 de km de localitatea de domiciliu, indeplinesc toate conditiile de acordare a drepturilor prevazute in articolul 75 (contract pe 24 de luni, schimbare domiciliu, schimbare CI), dar cererea mi-a fost respinsa pe motiv ca schimbarea de domiciliu s-a facut in acelasi judet (judetul Iasi).
cum ma sfatuiti sa procedez?
multumesc anticipat.