avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Socrul meu i-a cedat soțului partea lui de moștenire ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Socrul meu i-a cedat soțului partea lui de moștenire după decesul soacrei dar și-a păstrat uzufructul, iar acum nu ne permite să ne mutăm acolo și vrea să ne dea în judecată. Are dreptul să nu ne primească acolo?

Buna ziua!
Am nevoie de un raspuns cat mai clar daca se poate.
Sotul meu, in urma decesului mamei lui ( fiind singurul copil) a facut succesiunea dupa mama iar tatal lui care are 80 de ani si -a dat acordul la notariat ( sau nu stiu exact sa explic) i-a trecut si partea lui sotului meu, el avand uzufruct viager ..dar sotul este proprietarul apartamentului..insa dupa cateva luni in care am refacut de la zero apartamentul,cu zugraveli,mesteri.etc.. totul s-a schimbat ,in momentul in care urma sa ne mutam acolo ( noi stand cu chirie de 7 ani de zile, iar batranul a stat la noi cat am zugravit ..din octombrie anul trecut pana in februarie anul curent..
Cum spuneam ,in momentul cand trebuia sa ne mutam ,batranul nu ne-a mai primit acolo..din diverse motive,ba ca vrea sa stea singur ..pretexte as zice eu..doar ca a zis ca el nu a semnat asa ceva la notar si ca vrea sa -si dea copilul in judecata..si ne-a cerut toate facturile si bonurile pe materialele pe care noi le-am cumparat pentru apartament ( si nu-i o suma mica)explicandu-ne ca el are nevoie la tribunal sa faca dovada ca el ar fi cumparat materialele. si ca de fapt noi nu am dat nici un ban..ideea este ca multe materiale s-au platit cu cardul si pe bon nu arata exact ce ai cumparat ,ci doar suma respectiva..
asadar el s-a mutat singur in apartament noi stand in contiunuare cu chirie, chiar daca sotul este proprietarul apartamentului..
Din luna aprilie batarnul a plecat la tara ,avand pensie mare si-a angajat o femeie sa aiba grija de el si ne-a transmis ca el nu se mai intoarce ) doar ca si-a incuitat camera cu cu lacat, si a luat foarte multe lucruri din casa cumparate de noi.+ cheile de la usa cea noua ...sotul avand doar 1 singura cheie din aceea pentru serviciu..( dupa ce termina mesterii treaba ,practic se arunca )
Sa nu lungesc prea mult,vreau sa va intreb batranul chiar daca are uzufruct viager,iar sotul este proprietar,legal el are dreptul sa nu ne primeasca acolo,poate sa il dea in judecata?
Specific ca pe actul notarial de donatie scrie IREVOCABIL.

'

Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GaneaAna , utilizator 14:00, 4 Iunie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, actul este irevocabil si perfect legal, insa ca titular al dreptului de uzufruct viager, batranul hotaraste cum si cu cine sa locuiasca in apartament. Uzufructul viager inseamna dreptul de a locui si de a folosi imobilul pana la deces.
Asa ca...nu prea aveti ce sa faceti.
Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2019
raluk0207, utilizator
Din pacate, pana moare batranul stati pe afara. Uzufruct asta inseamna, ca batranul are drept de folosinta.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotul dvs a mostenit 3/4 din 1/2 cat detinea mama din intreaga proprietate. Eu deduc de aici ca aceasta cota de 3/8 nu este afectata de uzufruct. Nu cumva uzufructul afecteaza doar cota tatalui de 1/8 in urma mostenirii + 1/2 cat avea el ca proprietar? Este toata proprietatea afectata de uzufruct, sau doar cota cedata de tata?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2019
carmen2010, utilizator

carmen2010 a scris:

Sotul dvs a mostenit 3/4 din 1/2 cat detinea mama din intreaga proprietate. Eu deduc de aici ca aceasta cota de 3/8 nu este afectata de uzufruct. Nu cumva uzufructul afecteaza doar cota tatalui de 1/8 in urma mostenirii + 1/2 cat avea el ca proprietar? Este toata proprietatea afectata de uzufruct, sau doar cota cedata de tata?

Si ce importanta are?
Sunt in indiviziune. Cum stiti care e partea "afectata" de uzufruct?
Buna ziua!
Din cate am inteles eu din act si din cate am citit despre acest subiect,batranul are uzufruct doar pe cota care apartine lui,in act scrie clar cat si cum i-a revenit fiecaruia dintre ei.
Ideea este ca dupa cum v-am spus batranul s-a mutat la tara spunand ca nu mai vine la apartament ,avand o pensie destul de mare si-a angajat pe cineva sa aiba grija de el, in cazul in care noi poate ne vom muta acolo.el ca uzufructuar pe partea lui.poate sa ne spuna sa plecam?

raluk0207 a scris:

carmen2010 a scris:

Si ce importanta are?
Sunt in indiviziune. Cum stiti care e partea "afectata" de uzufruct?

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager pe jumatate de apartament matildgergely matildgergely Buna ziua, La partajul de dupa divort am obtinut cite 1/2 din apartamentul cumparat impreuna cu sotul meu.Dupa partaj sotul meu a donat partea lui celor doi ... (vezi toată discuția)
Lntrebare succesiune iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna ziua, - bunica mea necasatorita a decedat si tatal meu (fiu unic) a devenit mostenitor unic al apartamentului bunicii; - tatal meu a decedat, cine ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager evam evam Va rog sa-mi spuneti care este cel mai ieftin mod de a scoate un parinte ( in viata), din titlul de propritate, care are uzulfruct viager? Cu respectivul ... (vezi toată discuția)