avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asistent personal vs indemnizatie insotitor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asistent personal vs indemnizatie insotitor

Buna ziua! Prietenul meu a foat incadrat in grad de handicap grav cu insotitor. Odata cu certificatul de handicap a primit prin posta si 2 formulare de cerere:
1. cerere privind optiunea intre asistent personal si acordarea indemnizatiei de insotitor cf art 42 alin 4 din L448/2006
2. cerere privind optiunea pt unul din drepturile:
- dreptul la angajarea unui asistent personal;
- dreptul la acordarea indemnizatiei lunare prevazute la art 43 din L 448/2006/ indemnizatie de insotitor prevazuta la art 58 alin 3 din L 448/2006
- dreptul la acordarea indemnizatiei pentru insotitor prevazuta la art 77 din L 263/2010.
Nu stiu ce inseamna toate aceste legi. Locuiesc impreuna cu prietenul meu de cand ne-am cunoscut ( 7 ani) dar nu suntem casatoriti. Nu vreau sa il ingrijeasca cineva strain. Mama ne ajuta foarte mult (ne face mancare, curatenie, spala, etc) pentru ca eu lucrez 9-10 ore pe zi dar este pensionara (67 ani) si nu stiu daca are dreptul sa primeasca si pensie si sa fie si insotitor al unei persoane cu handicap. Va rog sa ma ajutati, nu stiu ce optiune este cea mai buna pentru noi.

Alte discuții în legătură

Handicap B.T. B.T. Buna ziua! Persoana incadrata la Handicap grav ,are dreptul la asistent personal sau la insotitor. Care sunt eu,ca fiica si care nu doar o insotesc, dar eu am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. cum se poate inceta activitatea unui asistent personal ... sandurad sandurad Buna ziua. Cum se poate inceta activitatea unui asistent personal la o persoana cu handicap.Asistentul personal de 3luni nu a trecut pe la persoana cu handicap (vezi toată discuția)
Indemnizatie DutuA DutuA Buna ziua,daca sunt insotitor pt peroana cu handicap gr 1 si sunt angajata la primarie ca insotitor,peroana cu handicap mai are drepul la indemnizatie inafara ... (vezi toată discuția)