I-am dat mamei bani ca să achite sulta datorată în urma partajului apartamentului, dar sora mea nu-mi recunoaște aportul și vrea, la succesiune, jumătate din imobil. Pot cere notarului o erată sau un alt document din care să rezulte acest lucru?
Buna ziua. In Iulie 2015 la divorțul părinților mei, la întocmirea actelor notariale privind cesiunea dreptului de proprietate a tatălui meu in favoarea mamei, in biroul notarial am fost prezenți eu fiul cel mare, mama și tata. Eu fiul din surse proprii am dat mamei aproximativ 9000 € in lei, pe care i-a dat tatalui meu pentru cesionarea partii lui din apartament in favoarea mamei. In documentele notariale, notarul a menționat ca mama a dat banii tatalui meu. După moartea mamei, sora mea nu vrea sa recunoască aportul meu in favoarea mamei și cere jumătate din apartament ca moștenitoare. Întrebarea mea este dacă pot cere erata notariala sau un alt document de la notarul care a încheiat tranzacția din care sa reiese ca eu am dat banii mamei, avand in vedere ca se știa ca mama era pensionara de boala și ca nu avea alte surse de venit, iar eu am făcut acest efort financiar pentru a nu se vinde casa părintească. Va multumesc frumos.
nu, nu puteti cere asta notarului.
notarul este un simplu redactor al actului si nu poate modifica continutul acestuia doar pentru ca poate stia ceva despre parti.
solutia este ca in cadrul procesului de partaj sa invocati acest drept de creanta (daca aveti dovezi cu privire la acei bani).
romascanu
Moderator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
1. Nu se poate. (Notarul poate să rectifice o eroare materială strecurată în actele sale. Dar nu poate să modifice un act pe baza amintirilor sale. Mai simplu spus, dacă a adunat 2 cu 3 și, din viteză, i-a dat 4, atunci poate să rectifice în 5, fiindcă se sprijină pe o știința fundamentală. Dar nu s-a inventat vreun „metru etalon” pentru măsurarea corectitidinii amintirilor cuiva).
2. Chiar dacă s-ar putea, întrebarea este: ce credeți că obțineți prin asta? O cotă mai mare din apartament? Exclus!
Dacă eu vă dau 50 de bani și dvs. îi folosiți pentru a vă cumpăra un covrig, al cui este covrigul?
Întebarea esențială din speță (și din exemplul cu covrigul) este: cu ce titlu s-au daț banii?
a) de bogdaproste (sau, juridic exprimat, liberalitate/donație. Și donația este irevocabilă)
b) cu titlu de împrumut.
c) !? - în exemplul cu covrigul, poate că eu aveam o datorie de 50 de bani față de dvs. Și de pe margine, privitorii văd binefacere. Iată și motivul pentru care nu se poate rectifica un act pentru ceea ce zice cineva că ar fi văzut.
Să presupunem că ar fi fost un împrumut și că mama dvs. nu a mai apucat să vi-l restituie. În acest caz, sora nu vă datorează întreaga sumă, ci doar jumătate din ea. Pentru că sunteți și dvs, moștenitor...
Pentru a rezolva problema dumneavoastra, trebuie sa va adresati instantei cu o cerere de deschidere a succesiunii, prin care sa treceti si acest pasiv, al succesiunii, chiar daca sora nu este de acord v-a trebui sa se prezinte, altfel se va judeca cauza in lipsa ei. Mai pe intelesul dumneavoastra, sa puneti un capat de cerere in plus, fata de deschiderea succesiunii, prin care sa solicitati recuperarea acestor bani.
Dar trebuie sa stiti ca acesti bani se vor imparti la 2, pentru ca sunteti 2 mostenitori...Ca sa probati ca i-ati dat mamei acesti bani, trebuie sa luati de la notar, copie de pe actul incheiat de el,prin care se mentioneaza ca mama i-a achitat suma aceasta de bani tatalui dumneavoastra, sa faceti dovada venitului mamei, daca tatal dumneavoastra mai traieste poate vine ca martor, sau cineva care stie situatia asa cum a fost... Toate cheltuielile pe care le veti face, cu acest dosar, puteti solicita ca sora sa vi le restituie/ Mult succes!
succesiune - help
MrHelper
In data de 08.12.2013 Tatal meu a decedat. In momentul de fata eu in calitate de fiu, impreuna cu Mama vrem sa facem succesiunea si acte pe apartament.
Eu ... (vezi toată discuția)