avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa parinti

Buna ziua,
Va cer ajutorul intr-o chestiune mai delicata in care ma aflu.
Sunt singur la parinti. Acestia au achizitionat acum 30 ani un apartament in care erau trecuti ambii pe CF cu ipoteca la CEC pentru un imprumut pe 15 ani. Dupa 5 ani parintii divorteaza, mamei i se confera prin hotarare judecatoreasca dreptul de folosinta a apartamentului, dar nu am gasit nimic in legatura cu vreun partaj. Am gasit doar o declaratie data in fata notarului prin care tata renunta la toate bunurile comune in favoarea mamei. Mama mea a platit in continuare 10 ani acel imprumut, dovada ca CEC-ul mi-a eliberat adeverinta prin care am radiat ipoteca din CF.
Problema este ca tata s-a recasatorit dupa divort, iar dupa 10 ani a decedat. In certificatul meu de mostenitor nu se regaseste apartamentul in care au stat parintii, doar alta locuinta in care a stat tatal meu cu urmatoarea sotie. Pentru acesta, am primit partea mea.
In prezent a murit si mama, iar eu acum nu pot avea certificat de mostenitor deoarece in CF apar ambii parinti.
Intrebarea mea este> Fosta sotie care traieste poate pretinde ceva din apartamentul in care stau momentan?
Ce pot face sa nu implic fosta sotie a tatalui meu, care evident ca nu stie de situatia creata?
Daca mama a platit imprumutul pentru apartament singura in continuare 10 ani, iar tata a renuntat prin declaratie notariala la bunurile comune, nu inseamna ca beneficiez de inscrierea apartamentului pe mine?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:15, 17 Septembrie 2013
Sunteti unic mostenitor. Mergeti la notar si solicitati certificatul de mostenitor.
Intabularea apartamentului in CF fiind pe numele parintilor nu va impiedica cu nimic. Odata cu emiterea certificatului de mostenitor se vor efectua toate modificarile necesare pe numele dvs. ca proprietar.
Notarul a spus ca si cea de-a doua sotie ar avea dreptul la o parte din apartament....ceea ce nu mi se pare deloc drept si moral
Apelati la un avocat si aratatii actul de renuntare, S-ar putea ca acest act sa nu cuprinda toate elementele necesare daca notarul sustine contrariu. Ori notarul nu a vazut toate actele si atunci ar putea avea dreptate, ori documentele dvs sunt incomplete.
Logic ar fi ca actul de renuntare sa fi fost facut in cadrul unui partaj si inainte de cea de a doua casatorie, altfel nu vad cum l-ar fi intocmit un notar. Nu putem renunta , pur si simplu, chiar si printr-un act notarial, la toate bunurile noaste in favoarea altei persoane, fiind aceasta chiar si sotia. S-ar provoca un haos in circuitul civil al bunurilor imobile daca am putea renunta dupa placul nostru, oricand si oricum. Mai cautati poate gasiti si hotararea de partaj.
Se pare ca acel act de renuntare nu are chiar asa valoare juridica...am inteles ca trebuia facut partajul...si operat apoi atunci in CF. Au trecut 25 de ani de atunci...greseala a fost a mamei mele ca nu a rezolvat lucrurile pana la sfarsit. Nu pot sa inteleg de ce pe certificatul meu de mostenitor dupa tatal decedat nu apare si apartamentul actual, desi tata aparea in CF. E o greseala de notar ? Nu trebuiau trecute toate bunurile tatalui meu ?

Alte discuții în legătură

Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)
Rog un raspuns urgent!!! cf-mostenire-vanzare bb_yasmi bb_yasmi buna ziua va rog frumos sa imi dati cat de repede se poate un raspuns de specialitate. situatia este urmatoarea: este vorba despre un apartament . in anul ... (vezi toată discuția)
Ajutor- succesiune complicata Roxana341 Roxana341 Buna ziua, Am intampinat probleme cu o succesiune mai complicata si va rog din suflet sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Situatia este urmatoarea, Bunicii din ... (vezi toată discuția)