Daca aveti amabilitatea sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare:
care este forma legala cu cheltuieli minime de realizare a unui partaj la intelegere, proces de partaj sau act de vanzare cumparare ?
Detalii: am divortat, partajul nu este realizat. Apartamentul in care locuiesc este 50% proprietatea mamei mele si 50% a celor doi fosti soti, fosta sotie si cu mine. Aceasta este bolnava psihic grav, a stat o luna internata cu schizofrenie, acum a realizat ca nu face fata cresterii copiululi care i-a fost incredintat. Conditia mea a fost sa facem partajul in prealabil si copilul sa treaca la mine in urma unui proces de reincredintare. Dar ... doamna nu are discernamant, trebuie numit un curator, cine il numeste ? Ea spune ca daca accept sa iau baiatul, care are si el o groaza de probhleme deja, nu mai are nici o pretentie de la aprtament.
Care este asadar forma legala optima pentru aceasta tranzactie, deoarece in cadrul celor 50% nu se defineste cat are fiecare din noi doi, fostii soti.
partajul se poate tine, daca noi suntem de acord, si in localitatea unde domiciliaza doamna ?
Buna ziua !
Introducerea unei actiuni de partaj, unde instanta consemneaza intelegerea dumneavoastra si stabileste masa bunurilor fiecaruia in individualitatea lor. Act de vnzare cumparare nu aveti cum face , atata timp cat bunurile fiecaruia nu sunt stabilite, cele comune fiind in devalmasie .
Cu stima !
buna ziua!
daca doamna nu are discernamat, atunci in functie de starea de sanatate, de boala, se poate cere fiu punerea sub interdictie-masura cu caracter permanent de ocrotire a incapabilului, sau numirea unui curator daca starea este pasagera.
se anunta autoritatea tutelara.
abia dupa numirea de curator/ tutore dna va putea face prin reprezentare acte juridice.
trebuie sa va adresati cu o cerere de punere sub interdicatie a fostei sotii , instantei locului de domiciliu a acesteia. anexati cererii acte medicale doveditoare si copie de pe CI dansei.
instanta solicita autoritatii tutelare numirea unui curator temporar. dupa pronuntarea hotararii judecatoresti, autoritatea tutelara va desemna un tutore. acesta o va reprezenta pe fosta sotie, in toate actele sale.
ulterior , puteti proceda la partajarea imobilului, prin semnarea unei tranzactii in fata instantei , de ex.
aceasta procedura va avantajeaza, prin restituirea taxei de timbru .
puteti in paralel sa solicitati custodia minorului, care in mod sigur vi se va acorda avand in vedere starea de sanatate a fostei sotii.
bafta :sorry:
multumesc pentru raspunsurile dvs.
nu am acte sa anexez, deoarece "legea" nu imi permite sa aflu nimic oficial despre diagnosticul ei. pot doar solicita instantei sa le ceara la randul ei.
nu inteleg aceasta parte: "ulterior , puteti proceda la partajarea imobilului, prin semnarea unei tranzactii in fata instantei , de ex.
aceasta procedura va avantajeaza, prin restituirea taxei de timbru"
asadar depun o taxa de timbru pe care apoi o primesc inapoi ? care este valoarea acesteia, nu gasesc niciunde.
NU as trece deocamdata la punere sub interdictie, nu vreau sa o daram si mai mult, ci sper ca is iva reveni cat de cat vreodata, astfel incat sa isi vada si baiatul mama.
in situatia in care fosta sotie este de acord , puteti incheia o tranzactie in fata instantei .
initial platiti taxa de timbru la valoarea indicata de dvs.
dupa ce instanta va lua act de tranzactia partilor, solicitati restituirea integrala a taxei de timbru .
aceasta taxa se restituie cand partajul se realizeaza prin intelegerea partilor. ;)