Imi puteti spune cum se aplica art.13 ? Specialistul vederii , cel care face consultul, elibereaza prescriptie si executa ochelarul este Optometristul, nu Oftalmologul.
Buna ziua,
La angajare, de fapt inaintea angajari, lucratorul face un examen medical de medicina muncii in urma caruia primeste o Fisa de aptitudine.
Examenul se face de medicul de medicina muncii cu care viitorul angajator are incheiat contract de prestari servicii,
Acesta completeaza o solicitare a examenului medical la angajare precum şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional specifice postului.
In functie de ocupatia lucratorului sau de problemele de sanatate constatate medicul de medicina muncii poate solicita si alte examinari medicale la medicii specialisti.
Gasiti mai multe detalii in H.G. 355/2007-privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Din ce cunosc...medicul oftalmolog consulta pacientul si elibereaza eventuala prescriptie pentru ochelari si optometristul realizeaza efectiv lentila, dupa prescriptia medicului oftalmolog
Asta este problema.Nimeni nu citeste statutul meseriei de optometrist, ci isi da cu parerea ...ceea ce afecteaza pe optometristi....care nu sunt doar OPTICIENI.Avem si ordonanta 646/2019..... si tot la oftalmologi si vanzatori de ochelari sunt decontati ochelarii.
@ GoriG
Nu vad legatura intre ultimul dvs. comentariu si art. 13 din HG nr 2018/ 2006 pe care il invocati la inceputul discutiei. Colegul care a comentat a facut-o la obiect, cu exceptia parerii personale despre meseria lucratorilor care concura la realizarea ochelarilor.
Daca discutam in logica lucrurilor putem avea 3 variante, dupa parerea mea, in conditiile in care
lucratorul care monteaza lentilele in rama ochelarilor (nu are insa competenta de a emite retete) are o pregatire profesionala de profil, altfel nu ar avea acest drept si ma refer la montajul in sine al ochelarilor:
-lucratorul care executa ochelarii respecta intocmai reteta semnata de catre doctor (responsabilitatea este impartita intre cei 2 lucratori),
-lucratorul care executa ochelarii nu respecta intocmai reteta, nu sesizeaza medicul asupra unei eventuale erori, face ochelarii dupa propria interpretare si astfel isi asuma o responsabilitate unica, proprie,
-lucratorul care executa ochelarii sesizeaza medicul asupra eventualei erori, ajung la un numitor comun si face ochelarii dupa reteta eventual corectata sau dupa reteta initiala (responsabilitatea este iarasi impartita intre cei doi lucratori).
In discutie se poate pune insa oportunitatea si legalitatea vanzarii de ochelari la coltul strazii, fara reteta. Din punctul meu de vedere cine apeleaza la ochelarii de la coltul strazii, chiar daca prezinta o reteta, o face pe propria raspundere si nu poate imputa nimanui ca ochelarii cumparati nu sunt corect alesi.
Art. 13: Lucratorii beneficiaza de un examen Oftalmologic daca rezultatul examenului de la art. 12 arata ca este necesar .
Optometristul este cel responsabil de ingrijirea primara a vederii. emite retete si adapteaza ochelarul.Faptul ca , ilegal ,functioneaza " optici mobile" asta nu inseamna ca meseria asta se face in cort.Exista cabinete de optometrie autorizate care respecta normele. dar sunt catalogate asa cum ati facut- o dumneavoastra .Opticianul nu prescrie retete. dar Optometristul da.Cititi OMS 646/2019.
Nu a contestat nimeni prevederile art.13 pe care il invocati, nici competentele lucratorilor asa cum le mentionati.
Nu am adus in discutie cabinetele mobile autorizate, ci standurile din chioscuri, din market-uri, etc. care nu au personal calificat.
Daca doriti sa comentati dati clik pe "raspunde" pentru a nu mai aparea integral, mesaje deja scrise.