Cum se procedează daca in urma unui accident rutier în care vine poliția, salvarea se depune plângere, victimele sunt duse la spital, dar nu au leziuni grave, una dintre ele este trimisă la upu apoi la neurochirurgie pentru investigatie,dar este lăsată acasa pentru ca nu are nimic,nu au fost zile de internare, iar vinovatul poate sa iti ofere asigurarea RCA , dar victimele cel banii cum se procedează? Poliția locală m-a sfatuit sa nu le dau nici un ban, în ce sens înaintează procesul? Ce se întâmplă?
Bună ziua. În situația unui accident cu victime, se va întocmi un proces-verbal de cercetare la fața locului, de către polițiști din cadrul echipajelor sosite la fața locului, unde se vor consemna toate împrejurările accidentului, inclusiv starea de sănătate a victimelor și ce s-a întâmplat cu acestea. Victimele vor fi înștiințate despre faptul că au posibilitatea ca, în termen de 3 luni de la data accidentului, să formuleze plângere penală. În termen de 30 de zile de la data accidentului, victimele se pot prezenta la Serviciul de Medicină Legală de care aparțin, pentru a fi examinate și de a solicita emiterea unui certificat medico-legal, din care să reiasă nr. de zile de îngrijiri medicale, dacă le-a fost pusă viața în pericol, dacă afecțiunile suferite pot constitui infirmitate sau prejudiciu estetic grav și permanent, etc. Dacă victima nu se prezintă în termen de 30 zile, eliberarea certificatului medico-legal se poate solicita numai de către organele de cercetare penală, printr-o Ordonanță emisă de polițist. În situația în care se depune plângere penală prealabilă (așa cum este ea definită de dispozițiile legale), procurorul de caz (din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria în a cărei circumscripție s-a întâmplat evenimentul) va trebui să dispună măsuri suplimentare în cauză. Dacă, în urma întocmirii Raportului de expertiză medico-legală, nu se constată urmări din cele prevăzute la art. 194 Cod Penal, dosarul va fi clasat. De asemenea, dacă nu se depune plângere în termenul de 3 luni sau, fiind depusă, aceasta se retrage, dosarul va fi clasat. Pentru orice situație nefericită, răspunde asigurătorul de răspundere civilă. Personal, sfătuiesc clienții care suferă astfel de prejudicii, să nu solicite sau să nu accepte nicio sumă de bani de la persoana vinovată de accident. În orice caz, pentru ca dvs să primiți o opinie cât mai profesionistă, ar trebui să mergeți la un avocat, care să studieze actele dosarului, pentru a stabili o strategie cât mai favorabilă. Cu stimă, Av. Hulea Ionuț-Marius.
pop_m
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Probabil victimele va solicita bani intrucat leziunile constatate (si documentate) sunt minore, si un asigurator nu le va platia un, sa zicem, 1000 EUR pentru o vanataie.
Explicati-le frumos ca regretati evenimentul, insa mai mult decat sa le puneti la dispozitie asigurarea pentru a fi despagubit de asiguratorul dumneavoastra nu puteti face. Daca insista si incep cu amenintarile, invitati-i sa va dea in judecata, sau depuneti sesizare la politie dupa amenintari (dupa caz)