avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Regim matrimonial soți la a doua căsătorie, fiecare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Regim matrimonial soți la a doua căsătorie, fiecare cu câte un copil: cum își pot proteja bunurile mobile și imobile, prezente și viitoare, în favoarea copiilor proprii?

In cazul unei casatorii unul din viitorii soti nu are copii, dar celalalt are 1 copil major, Primul detine 1 apartament (in care vor locui) si 1 cont in banca, iar celalalt are 1 cont in banca. Cum poate primul viitor sot sa protejeze apartamentul si contul in urma divortului sau decesului al lui sau al celuilalt, astfel incat sa nu mosteneasca nimic copilul celuilalt. De asemenea nu doreste nici ca bunurile ce urmeaza sa le achizitioneze in timpul casatoriei din veniturile lui (mai mari decat ale celuilalt) sa nu le mosteneasca copilul. Trebuie sa incheie contract prenuptial? Ce regim matrimonial trebuie sa aleaga?
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:58, 3 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conventiile matrimoniale produc efecte doar pentru viitor.
Apartamentul deja achizitionat este si va ramane bunul propriu al sotului respectiv.
Deci atat timp cat traieste, celalalt sot si copilul nu au niciun drept. In caz de divort, nu va fi partajat.
In caz de deces, legal, sotul supravietuitor are dreptul la o cota, care depinde de categoria de rude ale sotului decedat, cu care vine impreuna la mostenire.
Dreptul la succesiune al sotului supravietuitor nu poate fi inlaturat. Singura solutie este ca sotul proprietar sa instaineze apartamentul din timpul vietii, catre o alta persoana.
Sotul nu poate sa vanda sau sa inchirieze in timpul vietii apartamentul fara acordul celuilat sot pt. ca acesta este locuinta in care vor locui dupa casatorie! Mostenitorul acestuia este o sora. Regimul matrimonial al separarii bunurilor nu este indicat in acest caz?


mon73key a scris:

Sotul nu poate sa vanda sau sa inchirieze in timpul vietii apartamentul fara acordul celuilat sot pt. ca acesta este locuinta in care vor locui dupa casatorie!


S-a notat imobilul la Cartea Funciara ca locuinta a familiei?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, se va nota la casatorie
Deci...regimul separatiei de bunuri ajuta in eventualitatea in care sotii vor mai cumpara imobile in timpul casatoriei si doresc ca acestea sa fie bunurile proprii ale fiecaruia.
Pentru bunurile deja achizitionate, pe care un sot le are in proprietate, conventia nu are niciun efect.
Dupa cum spuneam, ea produce efecte numai pentru viitor.
La fel, daca decedeaza primul sotul proprietar al apartamentului si cu 7 conventii matrimoniale, sotul supravietuitor tot va avea dreptul la succesiune.
Dreptul la mostenire al sotului nu aveti cum sa il inlaturati.
In concurs cu sora defunctului, sotul va mosteni jumatate, iar sora jumatate.

Alte discuții în legătură

Regim de separare a bunurilor Urban123 Urban123 Doresc sa ma casatoresc cu un cetatean strain si detin cateva proprietati (apartamente si terenuri) iar dupa casatorie voi achizitiona alte bunuri. Am ... (vezi toată discuția)
Separare de bunuri inaintea casatoriei IoanaTdr IoanaTdr Buna ziua, In octombrie urmeaza sa ma casatoresc.Atat eu cat si viitorul sot, detinem fiecare o locuinta mostenita de la parinti. Am dorii ca fiecare sa ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)