avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Noul statut al asoc.de propriet.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Noul statut al asoc.de propriet.

1.Acest statut intocmit conf.Legii 196/2018 inlocuieste vechiul statut, sau se adapteaza in functie de noua lege.
2.Statul nou se aproba in Ad.generala si se depune la Judecatoria sectorului impreuna cu Acordul de asociere?
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 15:36, 4 Iunie 2019
ART. 17
(1) Cererea pentru dobandirea personalitatii juridice a asociatiei de proprietari impreuna cu statutul, acordul de asociere si procesul-verbal al adunarii de constituire se depun si se inregistreaza la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla condominiul.
(2) Statutul si acordul de asociere se intocmesc in baza prezentei legi.
(3) Acordul de asociere trebuie sa contina:
a) adresa si individualizarea proprietatii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele si prenumele tuturor proprietarilor asociati;
c) descrierea proprietatii, cuprinzand: descrierea condominiului, structura condominiului, numarul de etaje, numarul de proprietati individuale structurate pe numar de camere, numarul de cladiri, numarul spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, suprafata terenului aferent condominiului, numarul cadastral sau topografic al imobilului si numarul de carte funciara, pentru imobilele inscrise in evidentele de cadastru si carte funciara;
d) enumerarea si descrierea partilor aflate in proprietate comuna, precum si regulile de folosinta a partilor comune potrivit prezentei legi;
e) cota-parte indiviza ce revine fiecarui proprietar din proprietatea comuna;
f) declaratiile pe propria raspundere ale proprietarilor privind informatiile referitoare la suprafetele utile si construite in situatia in care acestea difera de cele inscrise in actele de proprietate asupra locuintelor sau a spatiilor cu alta destinatie.
(4) Asociatia de proprietari dobandeste personalitate juridica in baza incheierii judecatorului desemnat de presedintele judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala se afla condominiul.
(5) Incheierea se da fara citarea partilor si este executorie.
(6) Incheierea este supusa numai apelului in termen de 5 zile de la comunicare, presedintele asociatiei fiind obligat sa informeze in scris toti proprietarii in aceeasi zi, prin afisare la avizier. Apelul se judeca cu citarea partilor.
(7) Inscrierea ulterioara in asociatie a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea proprietarilor in vederea constituirii asociatiei de proprietari sau care au dobandit calitatea de proprietari ulterior adunarii de constituire, dupa caz, se face la cererea scrisa a acestora, prin semnarea unui act aditional la acordul de asociere.
Prin grija presedintelui asociatiei de proprietari, actele aditionale se ataseaza dosarului de infiintare a asociatiei, se pastreaza la sediul asociatiei si se prezinta compartimentelor de specialitate din cadrul primariei, la solicitarea acestora.
(8) Acordul de asociere si statutul asociatiei de proprietari, actualizate, se depun de catre presedintele asociatiei de proprietari, ori de cate ori sunt modificari, la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla condominiul.
(9) Odata cu pierderea calitatii de proprietar in condominiu inceteaza statutul de membru al respectivei asociatii de proprietari.
1. Îi puteti spune modificare/ actualizare, conform prevederilor noi legii
2. Aveti raspunsul mai sun, alin 8, cel "ingrosat"
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2019
Ionut.ion, utilizator
Ați uitat un articol esențial din Legea nr. 196/2018, privitor la obligația înscrierii la Judecătorie a acestor acte constitutive actualizate:
Art. 21. - (1) Pentru modificarea sau completarea Statutului ori a Acordului de Asociere, în cadrul Adunării Generale a Asociației de Proprietari este necesar acordul a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor din Condominiu.
(2) Modificările și/sau completările trebuie să fie motivate și aprobate prin hotărâre a Adunării Generale a Asociației de Proprietari într-o ședință convocată și desfășurată cu respectarea prevederilor Statutului Asociației de Proprietari și ale prezentei legi.
(3) Orice modificare sau completare a Statutului sau a Acordului de Asociere se înregistrează la Judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înființare.
(4) Modificările și/sau completările aduse Statutului sau Acordului de Asociere fără respectarea prevederilor alin.(3) nu sunt opozabile față de proprietarii care nu sunt membri ai Asociației de Proprietari sau față de terți.

Cum procedăm în cazul în care nici acum, după 6 luni ale anului fiscal 2019, nu s-a convocat nicio Adunare Generală, știind că e imposibil să se facă acest lucru, deoarece avem 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări (implicit, nici Statutul și nici Acordul de Asociere nu se vor putea vota legal) ?
E imposibil să trimiți sute de Scrisori Recomandate cu Confirmare de Primire și Conținut Declarat, și să nu primești multe Confirmări de Primire a Convocatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actualizare asociatie de proprietari la judecatorie? calind83 calind83 Buna seara. Avem infiintata o asociatie de proprietari din anul 2004 prin judecatorie. Cei de la primarie ne solicita sa mergem din nou la judecatorie si sa ... (vezi toată discuția)
Inscriere in asociatia de prorietari Raducanu Maria Raducanu Maria Buna ziua!In momentul constituiri asociatiei de prorietari mai multe ap.nu au fost inscrise(nu cunoastem motivele de ce as a omis aceste ap.)acum am depus ... (vezi toată discuția)