avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actualizare asociatie de proprietari la judecatorie?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actualizare asociatie de proprietari la judecatorie?

Buna seara. Avem infiintata o asociatie de proprietari din anul 2004 prin judecatorie. Cei de la primarie ne solicita sa mergem din nou la judecatorie si sa cerem o "actualizare" a asociatiei din cauza ca s-a schimbat legea de cand a fost infiintata respectiv sunt proprietari noi in bloc+presedinte nou. E normal asa ceva? De fiecare data cand se schimba legea, locatarii si presedintele ne plimbam pe la judecatorie? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: anima.anima , utilizator 12:48, 4 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Da, este obligatoriu sa mergeți la judecătorie si sa depuneti dovada alegerii unui nou președinte.

Cu stima.
Este foarte norma sa se realizeze actualizare documentatiei,mai ales ca a fost schimbata si innoita legislatia care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
In 2004 era in vigoare o anumita legislatie care a fost modificata si completata si in final in 2018 a fost abrogata actualmente fiind in vigoare L nr 196/2018 care obliga asociatiile de locatari si de proprietari sa actualizeze si sa depuna documentele justificative la judecatoria teritoriala
ynocentta
Precizati articolul din lege care obliga asociatiile sa inregistreze aceste documente la judecatorie .
Art. 17 din Legea nr. 196/2018

(1)Cererea pentru dobândirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari împreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunării de constituire se depun şi se înregistrează la judecătoria în a cărei rază teritorială se află condominiul.
(2)Statutul şi acordul de asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(3)Acordul de asociere trebuie să conţină:
a)adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de proprietate;
b)numele şi prenumele tuturor proprietarilor asociaţi;
c)descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea condominiului, structura condominiului, numărul de etaje, numărul de proprietăţi individuale structurate pe număr de camere, numărul de clădiri, numărul spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent condominiului, numărul cadastral sau topografic al imobilului şi numărul de carte funciară, pentru imobilele înscrise în evidenţele de cadastru şi carte funciară;
d)enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună, precum şi regulile de folosinţă a părţilor comune potrivit prezentei legi;
e)cota-parte indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună;
f)declaraţiile pe propria răspundere ale proprietarilor privind informaţiile referitoare la suprafeţele utile şi construite în situaţia în care acestea diferă de cele înscrise în actele de proprietate asupra locuinţelor sau a spaţiilor cu altă destinaţie.
(4)Asociaţia de proprietari dobândeşte personalitate juridică în baza încheierii judecătorului desemnat de preşedintele judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială se află condominiul.
(5)Încheierea se dă fără citarea părţilor şi este executorie.
(6)Încheierea este supusă numai apelului în termen de 5 zile de la comunicare, preşedintele asociaţiei fiind obligat să informeze în scris toţi proprietarii în aceeaşi zi, prin afişare la avizier. Apelul se judecă cu citarea părţilor.
(7)Înscrierea ulterioară în asociaţie a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociaţiei de proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, se face la cererea scrisă a acestora, prin semnarea unui act adiţional la acordul de asociere. Prin grija preşedintelui asociaţiei de proprietari, actele adiţionale se ataşează dosarului de înfiinţare a asociaţiei, se păstrează la sediul asociaţiei şi se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul primăriei, la solicitarea acestora.
(8)Acordul de asociere şi statutul asociaţiei de proprietari, actualizate, se depun de către preşedintele asociaţiei de proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la judecătoria în a cărei rază teritorială se află condominiul.
(9)Odată cu pierderea calităţii de proprietar în condominiu încetează statutul de membru al respectivei asociaţii de proprietari.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2021
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Doamna avocat
Stiam de acest articol pe care il invocati ( 17 / 8 ) si pentru ca a trecut aproape un an de zile si cei din asociatie nu au depus la judecatorie noul ststut si acord de asociere care a fost dezbatut in ad. generala pe baza de semnaturi pe un tabel , am solicitat un punct de vedere al serviciului din primarie unde am primit raspuns pe care nu il citez : art. 104 alin 2 din legea nr 196 / 2018 , adica nu este nicio problema in acest sens ; statutul poate fi depus si peste 2 3 ani sau niciodata !
Va intreb : poate functiona asociatia in acest sens ?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Noul statut al asoc.de propriet. ioana@podaru.ro ioana@podaru.ro 1.Acest statut intocmit conf.Legii 196/2018 inlocuieste vechiul statut, sau se adapteaza in functie de noua lege. 2.Statul nou se aproba in Ad.generala si se ... (vezi toată discuția)
Obligativitate sau necesitate actualizare acord de asociere/statut al asociatiei de proprietari smihai89 smihai89 Buna ziua! Va scriu cu o intrebare legata de o situatie despre care nu imi dau seama daca este sau nu mentionata in legea 196/2018. Mentionez ca am citit ... (vezi toată discuția)
Inscriere in asociatia de prorietari Raducanu Maria Raducanu Maria Buna ziua!In momentul constituiri asociatiei de prorietari mai multe ap.nu au fost inscrise(nu cunoastem motivele de ce as a omis aceste ap.)acum am depus ... (vezi toată discuția)