avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa I de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa I de munca

Tata a fost angajat la CFR din 1956 pana in 1985 cand a iesit la pensie. In aceasta perioada a trecut de la fochist , mecanic de locomotiva pe abur si pana la locomotiva electrica. Pe decizia lui de pensie nu apare grupa I de munca, ceea ce mi se pare o nedreptate. Un tamplar la CFR are grupa I, iar un mecanic de locomotiva nu, acolo unde raspunderea e mult mai mare. Poate sa-mi raspunda cineva, cum as putea sa procedez in acest caz ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:29, 6 Iunie 2019
In carnetul de munca al tatalui dvs este mentionata activitatea in grupa de munca ?

Daca nu, atunci se poate adresa CFR pentru a i se elibera o adeverinta cu activitatea desfasurata in grupa de munca respectiva.

Adeverințele prin care se atestă faptul că în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele și-au desfășurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I și/sau a II-a de muncă se întocmesc potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 14 la HG 257/2011, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidențele angajatorilor sau ale deținătorilor legali de arhive.

Angajatorii sau orice alți deținători legali de arhive sunt obligați să elibereze aceste adeverințe, în termen de 30 de zile de la data solicitării, fără a percepe taxe sau comisioane.
Pentru perioada amintita, conform prevederilor Ordin MMPS nr. 50/ 1990 (completat la 31.08.1994) firmele trebuiau sa intocmeasca niste documente, sa obtina avizul ITM si sa faca mentiuni in carnetele de munca pana la data de 31.03.1990 astfel:
-pct.12 Încadrarea în grupele I şi II de munca privind perioada anterioară datei de 18.03.1969 se face cu respectarea prevederilor Instrucţiunilor nr. 1040/ 1967 de aplicare a Legii nr. 27/ 1966 prin care au fost preluate tabelele 1 şi 2, anexele la Regulamentul de aplicare a Decretului nr. 292/ 1959, care cuprind meseriile şi funcţiile prevăzute în grupele I şi II de munca.
-pct. 13 Perioada lucrată după data de 18.03.1969 până în prezent şi în continuare se încadrează în grupele I şi II de munca în conformitate cu prevederile prezentului ordin ce înlocuieşte ordinele nr. 59/ 1969, 105/ 1976 şi 210/ 1977 ale ministrului muncii şi ministrului sănătăţii, care îşi încetează aplicabilitatea.
-pct.14 Pentru perioada de activitate desfăşurată între 18.03.1969 şi 31.12.1975 încadrarea în grupele I şi II de munca se face proporţional cu timpul lucrat, aşa cum a fost stabilit prin Precizările Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii nr. 11860/1969, fără a se condiţiona de existenta buletinelor de determinare a noxelor.
Pentru perioada lucrată între 01.01.1976 şi 31.12.1989 încadrarea în grupele I şi II de munca, de asemenea, nu este condiţionată de existenta buletinelor de determinare a noxelor.
-pct 15 Dovedirea perioadelor de activitate desfăşurate în locurile de munca şi activităţile ce se încadrează în grupele I şi II de munca în vederea pensionarii se face pe baza înregistrării acestora în carnetul de munca conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale.
Totodată, ţinând seama de prevederile art. 2 şi 3 din Decretul-lege nr. 68/1990, unităţile au obligaţia sa analizeze şi sa precizeze, în termen de 30 de zile de la data aprobării prezentului ordin, pe baza documentelor existente în unitate, situaţia încadrării personalului în grupele I şi II de munca începând cu 18.03.1969 şi până în prezent.
In carnetul de munca din acea perioada nu este trecuta grupa I, normal era sa fie trecuta. A fost la Regionala CFR Timisoara, iar ei l-au trimis la Turnu Rosu acolo unde este arhiva CFR in jud Sibiu. Din pacate nu gasesc nici un numar de telefon si nici adresa ca sa pot contacta Arhiva CFR de acolo.
Adresati-va Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR" S.A. şi /sau Ministerului Transportului.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA
[ link extern ]


Ministerul Transporturilor
[ link extern ]
Trebuie sa se adreseze in scris, cu nr. de inregistrare/ data unitatii unde a fost salarizat, respectiv celei care opera in carnetul de munca.
Gasiti informatii aici: [ link extern ] /
Se pare ca arhivele sunt in cladirea principala a fostei gari Turnu Rosu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare adeverinta pentru grupa de munca hodor dana hodor dana Tatal meu a lucrat in perioada 1952-1980 la CFR in functia de lacatus. Am solicitat adeverinta pentru grupa de munca pentru aceasta perioada si i s-a eliberat ... (vezi toată discuția)
Cum pot dovedi grupa de munca firma s-a desfiintat ,nu gasesc arhiva si nici legea din vechiul cod al muncii adica anii 1978-90 ganditor ganditor nu mai gasesc arhiva firmei la care am lucrat adica tagcm cluj antrepriza 1 .in acei ani grupa 2 de munca ne-a fost acordata conform unei legi as dorii sa stiu ... (vezi toată discuția)
Acordarea grupa - ii- de munca automecanica automecanica Care este perioada până la care se se poate acorda grupa a - II- a de muncă retroactiv , fară a fi necesare buletinele de determinare a noxelor conform ... (vezi toată discuția)