avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatăl copilului meu contestă paternitatea, deși a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatăl copilului meu contestă paternitatea, deși a recunoscut minorul. Vreau să-l notific prin executor pentru un test ADN, cum îl pot obliga să se prezinte dacă nu vrea?

Bună ziua. Am un copil de 3 ani şi 5 luni recunoscut de tatăl lui. Despărțirea noastră s-a produs când copilul avea 3 luni şi jumătate (nu am fost căsătoriți) De atunci tatăl nu a contribuit cu nimic pe un fond al incertitudinii sale legată de paternitate. Nu crede că e copilul lui. În martie 2018 am demarat proces pentru pensie alimentară. Am câştigat procesul în 2019 martie. Am primit hotărârea. E luna iunie (3 luni de la emiterea hotărârii) Nu a plătit nimic. Pentru că a tot pus problema testului de paternitate şi in cadrul procesului pentru pensie alimentară a tot depus cereri pentru test adn, care insa nu i-au fost acceptate de instanță, pentru că cererile lui nu făceau subiectul procesului, eu am decis ca luna aceasta să îi trimit o notificare prin executor pentru ca el să se prezinte la Bucureşti pentru test adn. Va primi notificarea în câteva zile. În caz de neprezentare la testul adn, cum îl pot aduce pentru a face testul, există vreo lege pentru aşa ceva? Repet. Vreau să vină să facă testul adn, chiar dacă refuză, pentru că e un cerc vicios aici.
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:13, 7 Iunie 2019
Buna ziua,
Nu cred ca.l puteti obliga daca nu doreste, doar sa "furati" o mostra de sange si sa il duceti la analize....
Dar, daca aveti hotararea judecatoreasca, legalizata, prin care s a stabilit pensia alimentara... cu ea puteti face plangere la politie pentru neplata ei timp de trei luni sau va puteti adresa unui executor judecatoresc.
Apreciez comentariul dumneavoastră, dar m-ar ajuta opinia avizată a unui specialist. Cunosc legea, cum că-l pot reclama pentru nerespectarea hotărârii judecătorești. Sunt sigură că aici voi găsi suportul de care am nevoie pentru această situație.
Nu exista posibilitatea de a-l constrage sa efectueze testul ADN, pe cale extrajudiciara.

Numai daca ar contesta paternitatea copilului din concubinaj si instanta de judecata ar dispune efectuarea unei expertize medico-legale s-ar putea dispune amendarea acestuia, aplicandu-i se o amenda judiciara.

Pe cale de consecinta, constrangeri pot exista numai in cazul promovarii unui proces .(contestarea paternitatii copilului nascut intr-o relatie de concubinaj poate fi facuta de catre orice persoana ce justifica un interes , oricand ).

Detineti o hotarare judecatoreasca, definitiva, ce poate fi pusa in executare, oricand.

Va puteti adresa executorului judecatoresc, acesta poate solicita incuviintarea executarii silite , in toate formele sale, simultan sau succesiv.


Totodata, daca intervine neplata pensiei de intretinere, cel putin 3 luni, cu rea credinta, este intrunit elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 378 din Codul penal.

Fapta nu este pedepsita daca pensia restanta este achitata.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dumneavoastra ce doriti sa obtineti ca sa va spunem ce sa faceti?
Un test ADN nu va ajuta juridic deloc pe dv. Daca doriti sa fie un tata dragastos, asta nu poate fi obligat prin legea oamenilor daca legea firii sale nu il obliga.
Daca vreti pensie, executati-l. Ca sa fiti draguta, il puteti notifica in sensul ca: sunteti la dispozitia sa pentru un eventual test ADN al copilului, dar el are un copil, legal trebuie sa plateasca pensie, altfel il executati si, daca doreste sa schimbe situatia, sunteti disponibila sa il convingeti prin orice test are el nevoie sa se asigure ca e tatal.

In privinta dosarului avut, nu sunt chiar convinsa ca ce a cerut omul in instanta trebuia respins... depinde ce a formulat si cum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara gafton gafton cum pot determina tatal la plata pensiei alimentare si incepand de cand?mentionez ca nu suntem casatoriti, sunt insarcinata in doua luni, iar el neaga ca ar fi ... (vezi toată discuția)
Test adn marimarimokus marimarimokus As dori sa știu dacă în urma unui test ADN sunt obligata sa trec tatăl in certificatul copilului și ce dreptul are în acest caz tatăl Menționez că nu ... (vezi toată discuția)