avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. Ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul?

Buna ziua

Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va da aprobare de inmormantare a bunicii langa bunicul pentru ca s a pocait si sa fie ingropata in cimitir pocait.
Si bunicul a fost pocait si totusi a fost ingropat in cimitir ortodox iar bunica plange ca nu va fi ingropata langa bunicul desi are acte de concesiune pentru cele doua locuri de veci ortodoxe.
ce pot face, cand se va produce tristul sfarsit, sa conving popa sa o ingroape pe bunica langa bunicul asa cum isi doreste?

va multumesc pentru raspuns
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va mulțumesc tuturor
Deci medicii, preoții, funcționarii publici primesc donații nu mita :)
Precizez ca m am referit la partea fizica a înmormântării nu la oficierea slujbei
Excelente toate răspunsurile conținând ca motivare baza legală actul de concesionare asta așteptăm de la un avocat precum și ajutorul oferit de a prezenta legea corecta iar nu legea pământului acelui preot care imi supăra bunica (83 ani)
Fiti binecuvântați !
2 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faptul ca parintele i-a spus ca nu va da aprobare de inmormantare a bunicii langa bunicul pentru ca s-a pocait si sa fie ingropata in cimitir pocait este total corect si adevarat. Vrea inmormantare ortodoxa, daca dumneaei este adventist ? Ar insemna bunica sa isi incalce convingerile , iar parintele sa pacatuiasca. Nu inteleg de ce se simte frustrata de acest refuz. Este ceea ce a ales cu mult timp in urma,a ales sa fie adventist. Religia adventista face parte si ea din marea familie crestina, dar din punct de vedere organizatoric , fiecare confesiune este cu propria organizare administrativa si cu propriile reguli confesionale. Parintele nu poate sa faca de capul sau ce ii cere mireanul, se supune si dumnealui unor reguli venite de la conducerea superioara a Bisericii Ortodoxe Romane. Si asa cum un medic nu poate sa profeseze decat in baza unor reguli stricte, la fel si parintele nu poate sa isi riste integritatea, profesia, credinta pentru cererea unei persoane care a renuntat la credinta ortodoxa. Din pacate bunica asta a ales, sa isi asume alegerea facuta.
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2019
route, utilizator
Locurile din cimitir sunt concesionate pe o perioada de 7 ani de regula si apartin primariei daca este cimitir de stat. Preotul poate refuza slujba dar nu poate impiedica inmormantarea, nu are nici o calitate legala. Parintii mei sunt ingropati intr-un cimitir considerat ortodox. Tatal meu a fost intradevar ortodox dar mama a fost catolica. Cand a murit, pur si simplu am chemat un preot catolic care a facut slujba de rigoare si asta a fost totul.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci: cata vreme are loc in concesiune luat, nimeni nu ii poate interzice sa fie inmormantata acolo. Ca vrea sau nu preotul, ea tot acolo va fi inmormantata, indiferent de confesiunea/religia/secta/cultul la care a aderat si/sau in care a fost botezata. Importat este cine face randuielile. Discutati cu clericul pocait (nu stiu daca se numeste pastor, preot sau altfel) si dispuneti toate aranjamentele; sigur merge la o biserica pocaita daca s-a convetit si acea biserica are si un pastor/paroh, etc. Cu titlu de exemplu pentru toti cei care au opinat pe-aici vrute si nevrute, bunica mea, evreica, a luat la nastere religia parintilor, si anume cea iudaica/cultul mozaic; s-a botezat crestin ortodox la casatorie si s-a casatorit crestin ortodox iar spre sfarsitul vietii, datorita mie care sunt nascuta si botezata crestin ortodox dar convertita la catolicism, a fost practicanta in biserica romano-catolica; la slujba de inmormantare au slujit, in cimitirul catolic, preotul nostru paroh, romano-catolic si un preot ortodox, impreuna; sotul meu, botezat crestin ortodox, casatorit crestin ortodox cu mine, romano-catolica, fara a se fi convertit dar practicant in biserica romano-catolica este inmormantat in cimitirul catolic, cu preot catolic. Ce conteaza cel mai mult e sa se faca o slujba crestineasca (indiferent de confesiune) si bunica dvs. sa fie ingropata acolo unde isi doreste.
Specific: religia e crestina/iudaica/musulmana, etc. si fiecare are varii confesiuni/culte/secte, etc.
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2019
Irina Pricop, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
route,
Alegerea locației cimitirului s a făcut când nu exista alt cimitir și fără sa se pună problema confesiunii orice om ar trebui îngropat oriunde doreste, de la preoți îndeosebi ma aștept la solidaritate umană in cel mai pur spirit divin, e uman și divin sa respecți ultima dorinta a unui om nu sa împiedici îndeplinirea ei... din egoism și orgoliu confesional, nicio confesiune nu e mai breaza ca alta, toate sunt făcături omenești apărute ca rezultat al neînțelegerilor doctrinare și a neînțelegerii poruncilor lui Dumnezeu rezumate in aceasta Matei 7:12 Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le și voi la fel; căci în aceasta sunt cuprinse Legea și Prorocii.

Alte discuții în legătură

Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox Ares-3 Ares-3 [quot] O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la ... (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)
Inhumare cosarpavel cosarpavel Vaduvele de razboi(nu vaduve de veterani de razboi) au dreptul sa fie inhumate in cimitirul ortodox al localitatii in cazul in care au fost membre ale cultului ... (vezi toată discuția)