avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. Ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul?

Buna ziua

Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va da aprobare de inmormantare a bunicii langa bunicul pentru ca s a pocait si sa fie ingropata in cimitir pocait.
Si bunicul a fost pocait si totusi a fost ingropat in cimitir ortodox iar bunica plange ca nu va fi ingropata langa bunicul desi are acte de concesiune pentru cele doua locuri de veci ortodoxe.
ce pot face, cand se va produce tristul sfarsit, sa conving popa sa o ingroape pe bunica langa bunicul asa cum isi doreste?

va multumesc pentru raspuns
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, bun raspuns, doar ca nu rezolva problema, in cazul meu soacra mea era ortodoxa si tot nu a vrut sa o ingroape preotul ortodox motivul fiind ca a ramas cu cotizatiile in urma. Mi-a cerut o suma mare de bani (donatie) doar pentru a o lasa in biserica. Slujba in biserica si la cimitir a fost o alta donatie consistenta.
La noi totul e de vanzare si are un pret. Acesta e adevarul.


wazz a scris:

route,
Alegerea locației cimitirului s a făcut când nu exista alt cimitir și fără sa se pună problema confesiunii orice om ar trebui îngropat oriunde doreste, de la preoți îndeosebi ma aștept la solidaritate umană in cel mai pur spirit divin, e uman și divin sa respecți ultima dorinta a unui om nu sa împiedici îndeplinirea ei... din egoism și orgoliu confesional, nicio confesiune nu e mai breaza ca alta, toate sunt făcături omenești apărute ca rezultat al neînțelegerilor doctrinare și a neînțelegerii poruncilor lui Dumnezeu rezumate in aceasta Matei 7:12 Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le și voi la fel; căci în aceasta sunt cuprinse Legea și Prorocii.

Precizez ca bunica are contract de concesiune din 1972 reînnoit in 2019 dar fiindcă cineva care voia acel loc de veci a parat o ca s a botezat preotul a spus ca are întâietate ortodoxul.
La ora actuala conflictul s a stins datorită pledoariei iscusite a bunicii mele și dam slava lui Dumnezeu ca s a făcut dreptate și pe pamant.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr.102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare.
Art. 1
(1) Prezenta lege stabileste drepturile si obligatiile in legatura cu activitati funerare, cimitire si crematorii umane.
(2) Prevederile prezentei legi se aplica:
a) cultelor, bisericilor si comunitatilor religioase, denumite in continuare culte, autoritatilor administratiei publice locale, operatorilor economici, fundatiilor si asociatiilor, care detin in proprietate, in administrare sau in intretinere cimitire in functiune sau inchise
Art. 2
(1) Oricine are dreptul la o inmormantare decenta si la aducerea ultimului omagiu la locul de veci al decedatului.
(2) La stabilirea locului de veci si organizarea serviciilor funerare, persoanele in drept si prestatorii serviciilor funerare sunt obligati sa colaboreze intre ei, sa tina cont de vointa exprimata pe timpul vietii de catre defunct sau, in lipsa acesteia, vor tine seama de apartenenta religioasa a defunctului.
Art. 16
(2) Locul si modalitatea inmormantarii vor fi conforme vointei exprimate in timpul vietii de persoana decedata, fara nicio modificare a ultimei vointe a acesteia.
Art. 19
Administratorul cimitirului retrage dreptul de folosinta a locurilor de inhumare si ii instiinteaza in scris pe titularii dreptului de folosinta in urmatoarele cazuri:
a) titularului i se atribuie un alt loc de inhumare;
b) parasirea sau mentinerea in stare de neingrijire pe o perioada mai mare de 2 ani a locurilor de inhumare si a lucrarilor funerare, dupa o notificare prealabila;
c) neplata taxelor in conditiile prevazute de contract.
[ link extern ]
Da, astăzi bunica a scris și un testament olograf cuprinzând ultima sa dorinta/voința de a fi înmormântată lângă bunicul.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand, nu aveti cum sa il obligati, isi face datoria! Acestea sunt dogmele bisericesti care nu pot fi cumparate cu banii despre care pretindeti. Daca legile acestei tari sunt incalcate cu usurinta prin dare sau luare de mita, in legile bisericesti lucrurile nu stau chiar asa...pe Dumnezeu nu-L putem "fraieri" cu cativa lei...subscriu ce s-a zis mai sus, duceti-o la penticostali sau unde doriti, daca s-a rupt de otodocsi, e rupta cu totul, nu mai poate fi primita inapoi!

Alte discuții în legătură

Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox Ares-3 Ares-3 [quot] O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la ... (vezi toată discuția)
Inhumare cosarpavel cosarpavel Vaduvele de razboi(nu vaduve de veterani de razboi) au dreptul sa fie inhumate in cimitirul ortodox al localitatii in cazul in care au fost membre ale cultului ... (vezi toată discuția)
Poate un catolic sa fie inmormantat intr-un cimitir ortodox ilieiri ilieiri cimitirul apartine consiliului local in aceste conditii poate fi inmormantata persoane indiferent de religia din care apartine (vezi toată discuția)