Buna ziua, daca s-a admis schimbarea incadrarii, din infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală prev. de art. 48 C.p. rap. la art. 9 alin. 1 lit. c, alin. 3 din Legea nr. 241/2005 si aderare la un grup infractional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 C.p., cu aplic. art. 38 C.p. si art. 5 C.p., în infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, prev. de art. 26 C.pen.1969 rap. la art. 9 alin. 1 lit. c, alin. 2 din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 41 alin. 1 C.pen.1969 si constituirea unui grup infractional organizat, prev. de art. 7 alin. 1 si 3 din Legea nr. 39/2003, ambele cu aplic. art. 33 lit. a C.pen. 1969 si art. 5 C.pen.; , judecarea se va face dupa legea mai favorabila, sau dupa legea care s-a dispus dupa schimbarea incadrarii?
Analiza este complexa.
Potrivit Deciziei nr. 265 din data de 6 mai 2014 a CCR dispoziţiile art. 5 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile.
In considerentele acestei decizii s-a retinut ca pentru identificarea concreta a legii penale mai favorabile trebuie avute in vedere o serie de criterii care tind fie la inlaturarea raspunderii penale, ori a consecintelor condamnarii, fie la aplicarea unei pedepse mai mici. Aceste elemente de analiza vizeaza in primul rand conditiile de incriminare, apoi cele de tragere la raspundere penala si, in sfarsit, criteriul pedepsei.
In acest sens, Curtea Constitutionala a statuat ca ”Determinarea caracterului «mai favorabil» are in vedere o serie de elemente, cum ar fi: cuantumul sau continutul pedepselor, conditiile de incriminare, cauzele care exclud sau inlatura responsabilitatea, influenta circumstantelor atenuante sau agravante, normele privitoare la participare, tentativa, recidiva etc. Asa fiind, criteriile de determinare a legii penale mai favorabile au in vedere atat conditiile de incriminare si de tragere la raspundere penala, cat si conditiile referitoare la pedeapsa. Cu privire la aceasta din urma pot exista deosebiri de natura (o lege prevede ca pedeapsa principala amenda, iar alta inchisoarea), dar si deosebiri de grad sau cuantum privitoare la limitele de pedeapsa si, evident, la modalitatea stabilirii acestora in mod concret.”