Buna ziua! Săptămâna trecută, in graba fiind am aruncat un chiștoc pe jos(lângă multe alte chiștoace) și am intenționat sa cobor la metrou. Am fost abordat de un polițist civil de la Poliția Locală, mi-a spus ca am săvârșit o infracțiune, mi-a spus despre ce este vorba, am luat chiștocul de pe jos și l-am aruncat la gunoi(o punga de plastic, deoarece nu era un Cos de gunoi și pt țigări, și am dorit sa îmi văd de drum. Nu am vrut sa ma legitimez, am făcut-o abia după ce mi s-a spus ca voi primi doar avertisment. Am comunicat datele, apoi am fost lăsat sa plec, nu am văzut nici un proces verbal, nimic. Astăzi am fost anunțat de către poștărița ca am un plic de la poliția locală. Este corect ?! Ce sa fac ?!
si sanctiunea avertismentului se aplica tot in scris, prin proces-verbal.
nu vreti sa vedeti intai ce este in plic?
pe de alta parte, puteti sa nu ridicati plicul, in acest fel procesul-verbal nu se va considera legal comunicat si, cu ceva noroc, poate interveni prescriptia aplicarii sanctiunii.
insa, in aceasta ultima ipoteza, va asumati riscul sa vi se faca ulterior o comunicare prin afisare, pe care sa nu o gasiti niciodata. si sa pierdeti si termenul de contestatie, daca intentionati asta.
"Comunicare prin afisare, pe care nu o veți găsi niciodată??"
Comunicarea prin Afișare la domiciliul.contravenientului se face in baza unui proces verbal de îndeplinire a comunicării, in prezenta unui martor asistent sau se înmânează sub semnătura la portar, vecin, administrator etc.
Dacă se afișează fără sa găsești pv niciodată se considera abuz, iar acel proces verbal de comunicare se considera nul.
Cel mai indicat ar fi, sa citiți acel pv, iar dacă sunteți amendat îl puteți contesta in instanta
din experienta, imi permit sa va contrazic.
in practica, adeseori s-a intamplat ca procesele-verbale afisate sa nu fie gasite de destinatar.
ba chiar cunosc personal o speta in care persoane diferite, din localitati diferite, au avut procese verbale de afisare la distanta de 5 min, comunicari facute de acelasi agent. de pe scaun.
"Dacă se afișează fără sa găsești pv niciodată se considera abuz, iar acel proces verbal de comunicare se considera nul." - motivele de nulitate absoluta sunt limitativ prevazute in art.17 din OG 2/2002, iar ceea ce sustineti Dvs. nu se incadreaza acolo.
Va spun din experiența ca am câștigat un proces cu poliția rutieră tocmai din acest motiv.
PV apărea afișat pe USA imobilului, agentul procedural a notat ca nu a fost nimeni găsit la adresa. Ghinionul lui a fost ca imobilul in care locuiesc are paza permanenta, iar in cazul in care nu sunt acasă se lasă la camera agenților de paza, care este chiar la intrarea in imobil,sub semnătura. Regulamentul AP unde locuiesc interzice afișe pe geamuri.
E o practica a agenților procedurali sa completeze pv de comunicare fără sa se prezinte de fapt la adresa. Mai completează și aiureli in acele pv de comunicare, ceea ce consider abuz in serviciu.
Acest aspect crează un prejudiciu evident, in primul rând contravenientul nu știe de existența pv,in al doilea rând se îngrădește dreptul de a contesta acel pv de contravenție.
practic ati spus exact acelasi lucru pe care l-am spus si eu.
cu diferenta, pe care nu ati mentionat-o de la inceput, ca imobilul in care locuiti are paza si astfel ati putut dovedi situatia contrara.