avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții mei au cumpărat, în 2001, un teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții mei au cumpărat, în 2001, un teren agricol cu chitanță de mână. Nu reușesc să găsesc moștenitorii proprietarului, pot intra în posesia acelui teren prin uzucapiune?

Buna ziua .

Parintii mei au cumparat in anul 2001 un teren agricol cu chitanta de mana de la un cetatean A.M.
Cand au venit titlul de proprietate,proprietar pe terenul respectiv era tatal sau A.S,La acel moment A.S era decedat iar in momentul de fata este decedat si A.M.
Mentionez ca parintii mei plateste impozitul in primarie dar pe rolul lui A.S.Am incercat sa gasesc familie,rude dar nu am reusit sa gasesc nimic,doar informatia ca ar fi 2 copii prin Germania.
Exista vreo posibilitate sa intru in posesia terenului respectiv .

Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Bună ziua. Din informațiile pe care le-ați prezentat aici, puteți încerca să dobândiți dreptul de proprietate (părinții dvs) printr-o acțiune de uzucapiune (prescriția achizitivă de scurtă durată - (10-20 de ani).
Fiind un mod de dobândire a dreptului de proprietate, acțiunea poate fi formulată numai în situația în care puteți dovedi că părinții au posedat neîntrerupt și cu bună-credință a acelui imobil, în temeiul unui just titlu.
Termenul este de 10 ani dacă adevăratul proprietar locuieşte în circumscripția tribunalului unde se află bunul imobil şi de 20 de ani dacă locuieşte în altă parte.
Termenul de 20 de ani se poate reduce, atunci când dvs. puteți face dovada că adevăratul proprietar a locuit o parte din timp în acelaşi judeţ (un an locuit în acelaşi judeţ echivalează cu doi ani locuiţi în alt judeţ).
În situația dvs., trebuie efectuate verificări privind decesul și succesiunea de pe urma celui care v-ar fi vândut imobilul, în vederea îndeplinirii procedurii prealabile obligatorii. Dacă nu s-a dezbătut succesiunea, puteți solicita instanței, în cadrul aceleiași acțiuni (capăt de cerere distinct și motivat corespunzător), constatarea vacanței succesorale.
În orice caz, o astfel de acțiune trebuie întocmită de către un avocat, întrucât este de o complexitate relativ ridicată și trebuie să fie bine pusă la punct. Altminteri, riscați să pierdeți și timp, dar și mulți bani, dacă acțiunea va fi respinsă.
Cu stimă, Av. Hulea Ionuț-Marius.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietarul nu plateste impozit hansi2018 hansi2018 Un proprietar (fara cetatenie romanaesca) din strainatate are un teren in comuna noastra.. El nu se intereseaza de terenul lui. Eu platesc de catva ani ... (vezi toată discuția)
Teren agricol fara act de proprietate varsanufie varsanufie Detin un teren agricol in suprafata de 0.42 ha, mostenit de la bunici. Terenul a fost achizitionat de bunici de la o persoana care acum este moarta si nu are ... (vezi toată discuția)
Lipsa titlu proprietate ,doar o foaie făcută de mana Snqm31 Snqm31 Bună ziua, ma numesc Zaharia Marius sunt din județul Teleorman comuna Siliștea Gumești și am și eu o problemă. Bunicul meu împreună cu tata au ... (vezi toată discuția)