avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de donatie?

Buna seara,

Am urmatoarea situatie: tatal meu a murit acum multi ani si detinea, impreuna cu mama, un apartament. Eu mai am un frate.
Intrebarea mea este: care este actul legal si neatacabil de catre fratele meu, prin care mama mea imi poate lasa doar mie, partea ei din apartament?

Multumesc anticipat pt raspunsuri,
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:03, 9 Iunie 2019
Buna seara,
Dupa dezbaterea succesiunii mama sa va vanda apartamentul iar dumneavoastra sa dovediti prin virament ca ati achitat pretul.
In primul rand trebuie sa dezbătută succesiunea după tatăl dvs.
Ulterior, trebuie întocmita documentația cadastrala și intabulat certificatul de mostenitor.
Nu exista act sigur.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezbateti succesiunea dupa tatal dumneavoastra, asa incat sa fie stabilita cota -parte din dreptul de proprietate a dvs, respectiv a mamei dvs.

( din 1/ 2, intrucat aceasta este cota care este transmisa , dupa decesul tatalui, dumneavoastra aveti 3/ 4 anume 3/ 8 iar mama 1/ 4 din 1/2 anume 1/ 8).

Ulterior, pentru a opera transferul dreptului de proprietate, efectuati masuratorile cadastrale, precum si intabularea.

Donatia, precum si testamentul, reprezinta liberalitati, acte care pot fi desfiintate, la cererea mostenitorilor rezervatari, dupa decesul celui ce le-a perfectat.

Vanzarea -cumparare, in lipsa unui pret real,sincer, si serios, este apreciata drept donatie deghizata, si supusa regulilor enuntate mai sus.

(mostenitorii rezervatari, anume descendentii, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reintregirii rezervei succesorale ).

Contractul de intretinere presupune asigurarea subzistentei intretinutului, pe parcursul vietii , altminteri, este aplicabila sanctiunea rezolutiunii, cauza de ineficacitate constatata si pronuntata de catre instanta de judecata.

Acesta apare ca fiind un contract ce nu poate fi desfiintat, daca este respectata obligatia detaliata in contract.
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna ziua,

Succesiunea dupa tatal meu a fost deja realizata.
Intrebare: se poate realiza cu mama un contract cu renta viagera pt partea ei din apartament?

Multumesc pt raspuns,
Da, se poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer drept proprietate casa parinteasca piatra piatra La CF am doar intabulat 5 ari pe care e un grajd. Este terenul pe care l-au cumparat parintii mei si pe care ulterior au construit casa.Este planul casei din ... (vezi toată discuția)
Succesiune PG67 PG67 Speta: Unul dintre parinti decedat in urma cu 23 de ani! Dezbatut succesiunea intre parintele mostenitor si frati (2) Unul dintre frati a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters98379 ContSters98379 Buna. Acum cateva luni a murit tatal meu. A ramas un apartament, noi suntem 3 frati. Mama vrea sa-mi lase mie apartamentul, cu conditia sa am grija de ea., eu ... (vezi toată discuția)