avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi

Miercuri, 26 martie, are loc evenimentul: Taxarea muncii în 2025: Modificări, provocări și soluții. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspundere salariat . Analize medicale la angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspundere salariat . Analize medicale la angajare

Stiu ca la angajare, analizele medicale sunt achitate de catre angajator.Nelamurirea mea este daca angajatul pleaca dupa o luna sau doua i se v-a retine din ultimul salariu contravaloarea acestor analize?

Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:37, 10 Iulie 2019
Buna ziua,
Analizele la care faceti referire sunt obligatorii conform legislatiei SSM, Securitate si Sanatate in Munca, ( legea 319/2006, H.G. 1425/2006, H.G. 355/2007, etc., cu modificarile si completarile ulterioare).
Constitutia spune ca nimeni nu poate fi obligat sa lucreze undeva sau nu ( nu stiu daca exact asa suna enuntul dar cred ca se intelege unde bat*).
Codul muncii prevede mai multe posibilitati de incetare a contractul individual de munca ( printr-o notificare- in perioada de proba, prin demisie, concediere, acordul partilor...).
Prin urmare... nu vad motive pentru a va retine contravaloarea acestor servicii, analize...care sunt obigatorii de efectuat inainte de incheierea contractului de munca, neefectuarea lor putand duce la nulitatea contractului.
Ionut.ion, utilizator
Si eu sunt de acord cu ce ati spus, numai ca la actualul loc de munca am gasit , hai sa-i spunem practica asta, si m-ai vroiam o parere.
Multumesc
Puteti face plangere la ITM-ul si DSP-ul judetean daca fac asta.
ART. 7 din legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare
(6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte în nicio situaţie obligaţii financiare pentru lucrători.

ART. 7 din H.G. Nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, cu modificarile si completarile ulterioare
Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

Se poate angaja raspunderea salariatului , dar va fi foarte greu de obtinut asa ceva, intrucat exista un principiu in Dreptul Muncii : Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
Cornel Vasile, Consilier juridic
Plus ca mai exista si posibilitatea de incetare a contractului de munca printr-o simpla notificare, daca se gaseste in perioada de proba...

Alte discuții în legătură

Angajatorul are drept să își trimită angajatul prin lege ... Magie1 Magie1 Angajatorul are drept să își trimită angajatul prin lege să își facă analizele pe bani lui,sau angajatorul să trimită angajatul unde are contract cu ... (vezi toată discuția)
Fisa medicala pentru angajare adagrig adagrig Buna ziua. Imi puteti spune, va rog, a cui sarcina este plata evaluarii medicale in vederea angajarii? Din experianta stiu ca angajatorul solicita si tot el ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli fisa medicala Anngellicca Anngellicca Bună ziua!! Lucrez la un cabinet medical privat și as dori sa știu dak cheltuielile anuale pt fisa medicala și analizele obligatorii trebuie decontate de ... (vezi toată discuția)