Un fost angajat al societatii la care lucrez nu si-a indeplinit sarcinile de serviciu.Acest lucru s-a aflat abia dupa desfacerea CIM cand numerosi clienti ai firmei s-au plans de modul in care s-au facut proiectele.Abia in acest moment conducerea a realizat ca respectivul angajat a facut in bataie de joc partea din proiect cu care era insarcinat. In calitate de consilier juridic trebuie sa dau in judecata aceasta persoana si sa incerc sa recuperez banii cheltuiti la refacerea proiectelor. M-am gandit la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor cu constituire de parte civila.
Stiti cam ce dovezi ar trebui sa prezint in instanta?
Cum pot sa dovedesc prejudiciul?
Plangerea trebuie formulat in numele reprezentantului legal al societatii sau direct in numele unitatii?
Administratorul are capacitate procesuala activa in acest caz?
Sau de cine trebuie sa fie reprezentata societatea intr-un asffel de proces?
Mai exact in numele cui sa formulez plangerea?
Mai exista si alta cale decat cea a unui proces penal pentru a recupera prejudiciul?
:help:
Admibnistratorul sau directorul general reprezinta firma. Dvs. formulati plangerea in numele societatii respective . Fapta se incadreaza la abuz in serviciu , dar vedeti sa nu aveti si alte fapte. Va puteti constiui si parte civila impotriva lui. Veti avea nevoie martori , iar plangerea trebuie formulata cu niste motive foarte temeinice.
Va puteti adresa organelor de politie printr-o plangere in numele societatii prin reprezentant legal, deoarece este vorba de infractiunea prevazuta de art.246 C.p. Daca se pune in miscare actiunea penala impotriva fostului angajat aveti dreptul de a va constitui parte civila pentru recuperarea prejudiciului tot in numele societatii.
De asemenea in speta de fata fiind vorba de un prejudiciu rezultat dintr-o fapta penala se aplica regulile raspunderii civile delictuale, astfel ca va puteti adresa si instantei civile printr-o actiune in raspundere civila delictuala pentru repararea prejudiciului. Daca se porneste un proces penal este mai avantajoasa aceasta cale a recuperarii prejudiciului, deoarece procesul penale se caracterizeaza prin operativitate si veti obtine mai repede despagubirile materiale, iar probele pot fi administrate mai usor. In plus actiunea civila exercitata in cadrul procesului penal este scutita de taxa de timbru.