Daca pentru recuperarea unui prejudiciu creat unei societăți comerciale s-a formulat plângere penala, societatea constituindu-se parte civila, se poate formula, în paralel, si o acțiune civila?
Buna ziua, in primul rand puteti alege doar o cale de recuperare, fie in civil, fie in penal. Daca renuntati la latura civila in dosarul penal si formulati actiune civila, procesul civil se va suspenda pana la solutionarea cauzei penale. Deci nu este o idee buna.
Bună ziua!
Ceea ce v-a scris colegă avocat anterior este corect: penalul tine loc civilul.
Așadar, daca aveți o plângere penală și v-ați constituit parte civilă în dosarul penal trebuie așteptat să se finalizeze dosarul penal respectiv, inclusiv latura civilă, adică pretențiile civile ridicate de dvs.in dosarul penal.
Avantajul constituirii de parte civilă în dosarul penal este acela că nu se plătește taxa de timbru ( care este o taxa la valoare, adică în funcție de cât de mare sau mic este prejudiciul) spre deosebire de civil unde se plătește obligatoriu taxa de timbru pentru a se putea judeca cererea respectiva.
Din experienta subsemnatei că avocat referitor la lucrul cu organenele de urmărire penală (poliție și parchet) va pot spune că un astfel de dosar poate dura și câțiva ani buni și surpriza poate veni la finalizarea dosarului în sensul că nici nu vă recuperați și banii ca și prejudiciu....fapta este prescrisă, nu exista etc.
Tocmai de aceea, de multe ori am recomandat clienților mei că, daca exista posibilitatea recuperării reale a prejudiciilor, mai bine să renunțe de a formula plângere penală sau, daca au făcut deja o plangere penală să renunțe la o astfel de plângere daca au aceasta posibilitate( este plângere care se poate retrage, nefiind cercetată cauza din oficiu) și să deschida, in termenul de prescripție de 3 ani, cerere pe dreptul civil. Aici sunt șanse să se judece mult mai repede și să se recupereze totusi prejudiciul.
Dumneavoastră procedați cum apreciați că va este avantajos.
Multumesc pentru opinie. Dar, daca la finalul actiunii penale, nu este angajată răspunderea penală și, implicit cea civilă în cadrul procesului penal, se poate formula o actiune civilă? Plangerea penală suspendă sau întrerupe termenul de prescripție?
Bună dimineața!
Plângerea penală întrerupe termenul de prescripție.
Daca nu se atrage răspunderea penală nu se poate sa se ceara ceva ulterior în civil.
Când se consideră a fi definitivă o sancțiune disciplinară aplicată salariatului? La data comunicării acesteia? De exemplu, un salariat a fost sancționat disciplinar cu reducerea salariului de bază cu 10% pe trei luni. Are termen de contestație 30 de zile la instanța competentă. Decizia de sancționare i-a fost comunicată pe 07.09.2023. De când începe executarea sancțiunii?