avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot contesta valoarea vitezei depistată de aparatul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot contesta valoarea vitezei depistată de aparatul radar, menționată în procesul verbal de contravenție?

Pot contesta valoarea vitezei depistata de aparatul radar si mentionata inPV contraventie si care a implicat retinerea permisului de conducere si suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 zile?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ludo , utilizator 20:41, 21 Iunie 2019
Bună ziua.
Puteți contesta procesul-verbal, sub orice aspect. Depinde doar ce urmăriți și dacă aveți motive temeinice care pot conduce la anularea procesului-verbal. Sunt puține situațiile în care viteza înregistrată să nu fie cea corectă (mașina dvs. era poziționată în spatele altui autovehicul și nu era vizibilă în întregime aparatului radar, ploua torențial, ningea abundent.. le numeri pe degetele de la o mână). Dacă știți că nu aveți dreptate și vreți doar să vă luați permisul înapoi pe toată durata procesului, e posibil să primiți chiar și amendă judiciară din partea judecătorului. Sfatul meu ar fi să mergeți cu procesul-verbal la un avocat și, în urma analizei conținutului și formei, acesta să vă explice ce e de făcut. Cu stimă, Av. Hulea Ionuț-Marius.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
„Hulea Ionuț-Marius” - Cabinet de Avocat a scris:

Sunt puține situațiile în care viteza înregistrată să nu fie cea corectă (mașina dvs. era poziționată în spatele altui autovehicul și nu era vizibilă în întregime aparatului radar, ploua torențial, ningea abundent.. le numeri pe degetele de la o mână).

Nu exista astfel de situatii, asta e folclor de net. Detectia nu e incorecta, vizibilitatea scade drastic si atunci nu mai e valabila proba video in raport cu cerintele expres ale art. 3.5. 1 din NML 021-05.
Cea mai des intilnita incorectitudine este folosirea gresita a inregistrarilor radar, atunci cind in zona de detectie si implicit in imagine sunt mai multe tinte (targets). Radarul afiseaza absolut intotdeauna ,cu simbolul T, doar cea mai mare viteza detectata. Mai ales cind sunt doua vehicule implicate operatorul este obligat de manualul de utilizare sa comute pe modul FASTEST si sa deceleze prin analiza deplasarii relative dintre vehicule cine are viteza cea mai mare.
In realitate nu se prea intimpla asa si iese cam ce se vede in inregistrarea urmatoare:
[ link extern ]
"Faptasul" va fi in final masina urmarita pe acelasi sens de mers, dar i se va atribui de catre stimabilii politisti viteza celui de pe contrasens de 108-111 km/h.

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2019
latka, utilizator
Corect ce spuneți, dar ați vazut că până la urmă i s-a respins contestația acelui conducator auto, cel din clipul de pe YT.
Nu are importanță faptul ca o instanță respinge o plângere. E foarte posibil ca cel care a depus plângerea sa nu fi reușit procedural să-și demonstreze dreptatea. Simplul fapt ca depui o plângere contravențională nu garantează succesul. Dacă nu a reușit să explice de ce a fost înregistrată fals acea viteză ca fiind a sa, normal ca a pierdut. Judecătorul nu cunoaște cum lucrează un echipament radar. De fapt radarele funcționează ilegal în România, dar asta e o altă poveste, ce probabil va fi asumată de vreun avocat spre a fi demonstrată într-o instanta.
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2019
latka, utilizator
Puteți detalia funcționarea ilegală a radarelor? Așa ca discuție?

Alte discuții în legătură

Se pot declara ilegale aparatele radar bazate pe efect doppler, ale politiei ? latka latka Conform art. 3.3.2 din norma de metrologie ce se refera la acest tip de aparate, respectiv NML 021-05 /2005: 3.3.2. Logica procesului de masurare al ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera eddy33 eddy33 Buna ziua ! Am luat un radar in localitate, si pe filmare se vad doua masini ( a mea si masina din fata). Am facut contestatie, si m-ar interesa daca trebuie ... (vezi toată discuția)
Circulatie vladyoyo97 vladyoyo97 Buna ,ziua! Am fost prins in localitate cu viteza de 102 km/h si am depus contestatie in speranta de a ramane cu permisul in mana. Pe 6 februarie am fost ... (vezi toată discuția)