Mai exista o varianta de cistig in aceasta cauza, indiferent de proba politiei, insa ar fi avut sanse mai mari daca era invocata in plingere sau raspunsu la intimpinare. In plus, nu stiu ce ati cerut, anulare PV ? anulare sanctiune complementara din motive ca ar fi dubii privind depasirea cu peste 50 km/h ?
In fine, iata varianta, pe care trebuie s-o motivati in fata instantei, incadrind-o la una dintre posibilitatile prevazute la art. 254 NCPCiv:
"Art. 254
Propunerea probelor. Rolul instanţei
(1) Probele se propun, sub sancţiunea decăderii, de către reclamant prin cererea de chemare în judecată, iar de către pârât prin întâmpinare, dacă legea nu dispune altfel. Ele pot fi propuse şi oral, în cazurile anume prevăzute de lege.
(2) Dovezile care nu au fost propuse în condiţiile alin. (1) nu vor mai putea fi cerute şi încuviinţate în cursul procesului, în afară de cazurile în care:
1. necesitatea probei rezultă din modificarea cererii;
2. nevoia administrării probei reiese din cercetarea judecătorească şi partea nu o putea prevedea;
3. partea învederează instanţei că, din motive temeinic justificate, nu a putut propune în termen probele cerute;
4. administrarea probei nu duce la amânarea judecăţii;
5. există acordul expres al tuturor părţilor.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (2), partea adversă are dreptul la proba contrară numai asupra aceluiaşi aspect pentru care s-a încuviinţat proba invocată.
(4) În cazul amânării, pentru motivele prevăzute la alin. (2), partea este obligată, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a administra proba încuviinţată:
a) să depună lista martorilor în termen de 5 zile de la încuviinţarea probei, când se cere proba cu martori;
b) să depună copii certificate de pe înscrisurile invocate cu cel puţin 5 zile înainte de termenul fixat pentru judecată, dacă s-a încuviinţat proba cu înscrisuri;
c) să depună interogatoriul în termen de 5 zile de la încuviinţarea acestei probe, în cazurile în care interogatoriul trebuie comunicat, potrivit legii;
d) să depună dovada plăţii cheltuielilor necesare efectuării expertizei, în termen de 5 zile de la numirea expertului sau în termenul stabilit de instanţă potrivit dispoziţiilor art. 331 alin. (2), dacă s-a încuviinţat proba expertizei.
(5) Dacă probele propuse nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea în întregime a procesului, instanţa va dispune ca părţile să completeze probele. De asemenea, judecătorul poate, din oficiu, să pună în discuţia părţilor necesitatea administrării altor probe, pe care le poate ordona chiar dacă părţile se împotrivesc. "
Iata care este proba ce trebuie depusa in 2 exemplare : traducere legalizata dupa urmatorul pasaj din manualul radarului (nu mi-ati spus modelul, dar pasajul respectiv exista si in manualul modelului mai vechi, pe care-l mai folosesc unele IJP).
Fastest Mode
Historically, traffic radar has displayed the strongest target. Case law has centered on the ability
of the radar operator to confidently identify what vehicle is associated with that indication. It was relatively simple for analog radars to process this method. .
Modern DSP radar such as the BEE III can process many targets at the same time, but there is no practical way to display multiple targets and associate them with the corr ect vehicles. Fastest mode gives the operator an opportunity to view one other target besides the strongest. In this mode, the BEE III considers all possible targets (there may be several in range of the radar) and displays the fastest one. Doppler audio is also provided for this target.
Ce spune in esenta acest pasaj: Radarul nu afiseaza decit cea mai mare viteza detectata,desi el vede si alte viteze ale tintelor din imagine. Sunt anumite cazuri cind in zona de detectie apar doua sau mai multe masini si nu se poate identifica cu mare incredere cui apartine viteza afisata. Jurisprudenta in aceasta materie contraventionala este bazata tocmai pe identificarea cu mare incredere a vinovatului. Prin urmare producatorul radarului a mai prrvazut un mod de functionare (FASTEST MODE) in care se mai afiseaza si a doua viteza depistata, ceva mai mica decit prima.
Este sarcina operatorului ca prin urmarire pe camera video si analiza a deplasarii relative dintre vehicule sa asocieze corect care cui viteza apartine.
[ link extern ]
Ce veti cere in instanta ? Veti cere ca sa va admita cererea din plingere datorita faptului ca
radarele de pe masinile politiei functioneaza ilegal in Romania.
Care este motivarea in drept ? Motivarea in drept pe care va bazati este art. 3.3.2 din NML-021/2005, combinat cu 5.1.
3.3.2.
Logica procesului de masurare al cinemometrului trebuie sa fie astfel conceputa incat sa nu poata fi atribuita o masurare de viteza, unui autovehicul care nu are nici o legatura cu aceasta viteza (in special in cazurile in care cinemometrul este utilizat pe masurare manuala), precum si in cazurile de incrucisari sau depasiri intre vehicule, cand acestea se afla simultan in raza de masurare a cinemometrului, sau cand cinemometrul este utilizat in regim de deplasare a autovehiculului pe care este instalat.
5.1.
Atestarea legalitatii unui cinemometru se realizeaza numai dupa demonstrarea conformitatii acestuia cu cerintele metrologice si tehnice indicate in tabelul 1, pentru fiecare modalitate de control aplicabila pentru introducerea pe piata si punerea in functiune, respectiv pentru utilizare.
[ link extern ]
Ce inseamna mai exact ? "logica procesului de masurare" inseamna ca aparatul face automat un lucru, adica stie sa asocieze automat vitezele depistate cu vehiculele din imagine.
Insa pasajul din manualul radarului arata exact contrariul, ca operatorul este cel care trebuie sa analizeze si sa depisteze vinovatul.
Concluzia: aparatul radar a fost omologat nerespectind chiar norma si conform 5.1 este
in ilegalitate. Daca urmati linkul de mai sus veti vedea ca la sfirsitul NML-021/2005 este anexat un tabel cu toate verificarile ce s-au facut la omologare. Trebuia in mod cert conform tabelulului sa fie testat si pentru 3.3.2, ceea ce e o minciuna,pentru ca nu avea cum sa treaca acest test, din moment ce aparatul nu a fost proiectat sa faca asa ceva.
Ce articol de lege s-a mai incalcat ? Suplimentar s-a incalcat articolul de lege in baza caruia ati fost sanctionat,adica art. 121 din HG 1391/2006.
[ link extern ]
Sanctiunea din PV de contraventie s-a dat in baza art.121 alin.1 , insa alin2. spune ca aceasta fapta se constata cu "mijloace tehnice omologate". Din moment ce la omologare s-a trisat, si este ilegala si constatarea faptei dvs. este ILEGALA.
Q.E.D.