avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Obligat sa se pensioneze
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Obligat sa se pensioneze

Buna ziua,
O persoana nascuta in 26.03.1951 care implineste varsta legala de pensionare in 26.11.2009 poate fi obligata de angajator sa isi depuna cerere respectiv dosar de pensionare?
Daca da unde este stipulat acest lucru , care sunt termenele legale de depunere si normele unde sunt prevazute?
I s-a comunicat angajatorului (verbal de catre forurile superioare) ca este obligat sa ii depuna dosarul cat mai repede altfel suporta consecintele . Este posibil asa ceva?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:31, 25 Noiembrie 2009
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.
2. Asadar angajatorul poate concedia persoana respectiva, fara sa astepte sa depuna dosarul de pensie sau sa primeasca decizia de pensionare.
3. Atentie, este vorba de pensie pentru limita de varsta.
Buna seara,
imi puteti spune va rog care sunt termenele legale de depunere a cererii si a dosarului si normele unde sunt prevazute?
Va multumesc inca o data.
Din legea 19/2000:
Art. 82. - (1) Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procură specială, a tutorelui sau a curatorului acesteia.
(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege se depun la casa teritorială de pensii în raza căreia se află domiciliul asiguratului.
Art. 83. - (1) Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se acordă şi se plătesc de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la această dată.
(4) În cazul persoanelor ale căror cereri de pensionare au fost depuse cu depăşirea termenului prevăzut la alin. (1), drepturile de pensie se acordă şi se plătesc:
a) de la data depunerii cererii, în cazul pensiei pentru limită de vârstă;



Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare pensionara cocacola1313 cocacola1313 Buna ziua! mama mea este pensionara de 1 an si ar vrea sa se angajeze cu 6 ore pe zi vanzatoare la un magazin in zona. As vrea sa intreb daca poate face legal ... (vezi toată discuția)
Dosar pensionare kyoko kyoko Buna ziua! Am urmarit cu interes subiectele postate pe acest site. Doresc sa stiu si eu cine inainteaza dosarele de pensionare ale angajatilor, angajatorul ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana romana aflata in strainatate cmunteanu2002 cmunteanu2002 Buna ziua Stimati Consultanti, Va rog sa comentati asupra urmatoarei spete si, daca este posibil sa\'mi dati un raspuns: Datele problemei : 1. Persoana ... (vezi toată discuția)