avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare persoana romana aflata in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare persoana romana aflata in strainatate

Buna ziua Stimati Consultanti,

Va rog sa comentati asupra urmatoarei spete si, daca este posibil sa'mi dati un raspuns:

Datele problemei :
1. Persoana - barbat - aflata in strainatate cu dubla cetatenie (romana+canadiana);

2. Nascut 09.11.1946
Comentariu : site'ul "www.lapensie.com" intoarce ca raspuns - privitor la
data pensionarii :
"Va puteti pensiona la limita de virsta dupa anul 2010 luna Octombrie la virsta standard de pensionare de 63 ani si 11 luni daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 12 ani si 10 luni . Stagiul standard complet de cotizare este de 32 ani si 10 luni."

3. Persoana a lucrat neintrerupt in tara (Romania) [ vechime neintrerupta, conditii de munca normale ] cca 21 ani;

4. Persoana respectiva locuieste (si mai lucreaza, inca) in strainatate.

Deoarece indeplineste, in Romania, conditiile de pensionare la limita de varsta,

Va rog sa'mi spuneti :
incepand cu ce data isi poate depune dosarul de pensie ?

As dori precizarea cat mai exact posibil - de ex., "isi poate depune dosarul de pensie incepind cu data de 01.10.2010 ( sau 15.10.2010 sau 01.11.2010, etc).

Solicit acest lucru ("... cat mai exact posibil..." )intrucat persoana doreste sa vina personal din strainatate in tara pentru depunerea actelor de pensionare.

Sunt incredintat ca si de asta data voi primi acelasi raspuns competent si documentat - asa cum s'aintamplat si cu ocazia altor spete pe care vi le'am adresat !

Va multumesc !

Cu stima,
Costel Munteanu
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:16, 6 Martie 2010
1. Iata ce spune Legea 19/2000:
Art. 82 - (1) Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procură specială, a tutorelui sau a curatorului acesteia.
(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege se depun la casa teritorială de pensii în raza căreia se află domiciliul asiguratului.
Art. 83 - (1) Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se acordă şi se plătesc de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la această dată.

2. Deoarece implineste varsta standard de pensionare pe 09.10.2010, incepand cu data de 10.10.2010 poate depune dosarul de pensionare in termen de 30 de zile calendaristice si va primi pensie de la data de 09.10.2010.
3. Daca depune dosarul de pensie mai tarziu de 30 de zile va primi pensie de la data depunerii dosarului.
Pana in octombrie 2010 Romania va incheia cu Canada conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, asa ca persoana pentru care intrebati va putea sa adauge stagiului realizat in tara si stagiul realizat in Canada.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitatea pensionarii anticipate jigan56 jigan56 Buna ziua, Data nasterii este in 08.12.1956, am 31 de ani si 7 luni, vechime neintrerupta in munca. Pot iesi in pensie anticipata partiala si cu ce penalizare ... (vezi toată discuția)
Ma pot pensiona? sch sch Prietena mea ar vrea sa stie 1.daca se poate pensiona la limita de virsta , cu reducerea virstei standard. Nascuta : mai 1955 (a implinit 55 ani) , angajata ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala la 55 ani cu 35 ani vechime neintrerupta in invatamant? ContSters224470 ContSters224470 Mama mea e nascuta in septembrie 1956 (55 ani impliniti). Are 35 de ani vechime (neintrerupta) in invatamant (ca educatoare). Conform casei de pensii Suceava, ... (vezi toată discuția)