avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Am si eu cateva intrebari.
Am ajuns la intelegere cu sotul meu ca vrem sa divortam, dar avem un copilas de 4 ani. Eu nu mai stau cu sotul in satul in care am locuit impreauna, ci stau la 50 de km de la el intr-un oras, copilul e tot acolo la gradinita cu el, si de vineri pana luni e cu mine la oras. De la inceputul anului scolar 2010-2011 va veni la o gradinita particulara in acest oras, pentru ca si el recunoaste ca are mai multe posibilitati la oras,si are nevoie de mama. El e de acord cu asta, deci copilul in timpul gradinitei va sta cu mama, dar sotul cere ca sa devina el tutor la copil, numai pe hartie, ca sa ramana si el cu "ceva". Avem vreo sansa ca sa facem divortul in felul ca, daca tata ramane tutor, sa fie inclus in proces ca este cu mama in timpul gradinitei, si in fiecare weekend, si vacanta cu tata, eu sunt de acord cu asta, dar nu stiu cum trebe procedat, sau pot sa ma duc numai pe incredere ca el va tine cuvantul?
Mentionez faptul ca suntem prieteni buni cu sotul, fiecare zi vorbim la telefon, dar am hotarat ca nu vom mai trai impreuna. Va rog sa-mi ajutati. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:25, 27 Noiembrie 2009
divortul nu poate fi prin acord, daca aveti un minor.
dvs intentati actiunea iar sotul depunde intampinare prin care zice ca e de acord cu divortul.
in actiune cautati sa treceti un program de vizita pe care sa-l stabiliti impreuna cu sotul dvs.
Conform prevederilor Codului familiei, incredintarea minorului (ca accesoriu al divortului) se face numai prin hotarare judecatoreasca. De asemenea, in cadrul acestei incredintari se poate stabili in mod concret cu cine va locui copilul, precum si modul la fel de concret in care acesta va pastra legaturile firesti cu celalalt parinte (caruia nu i-a fost incredintat, dar care are dreptul la aceste legaturi cu copilul, prin diferite mijloace/ vizite, perioade de locuire a copilului la acesta in vacante etc.). Toate acestea se hotarasc de instanta (si cu acordul parintilor), dar mai ales avind in vedere interesul superior al copilului, conform prevederilor legale.
Tutorul (in acceptiunea dv.) este persoana careia i s-a incredintat minorul. Aceasta persoana este eca care va semna actele pentru copil, care il poate lua mereu de la oricine, care poate interzice altora contacte cu copilul, care impune educatia, stabileste linia pe care va merge copilul, ii poate incasa alocatia, deschide si/sau inchide conturi etc.
Aceasta este persoana care va avea putere de decizie pentru copil.
Cealalta persoana are un program de vizita, dreptul de a veghea la educatie, dar nu poate actiona in numele si pentru copil decat cu incuviintarea instantei de judecata, nu-l poate inscrie la liceu, la medicul de familie etc.

Eu cred ca dupa o discutie sau mai multe cu sotul, amical, puteti sa va intelegeti omeneste si in acest sens, ca sa nu faceti o struto-camila care sa va explodeze in fata mai tarziu si sa dezavantajeze copilul.
POate va sfatuieste un avocat mai multe, cand intrebati si de divort... ca sa intelegeti ce inseamna acest lucru pe care il cere sotul.
NU luati hotarari fara sa stiti ce implica ele!
Succes!
In relatarea dvs apare o contradictie de termeni juridici (tutela si incredintare)
Tutela este un mijloc de ocrotire a minorului atunci cand acesta este lipsit de ocrotire parinteasca, ceea ce nu este cazul in situatia expusa de dvs.
In schimb este posibila incredintarea minorului spre crestere si educare catre tata si stabilirea unui program de vizite pentru dvs. Pentru programul propus puteti sa faceti o intelegere cu sotul dvs.
Indiferent cum ar suna o astfel de intelegere aceasta va fi valabila numai in masura in care va fi incuviintata si de catre instanta de judecata.
In situatia in care instanta va aprecia ca eventuala intelegere intre dvs si fostul sot este realizata in interesul copilului minor, aceasta va fi incuviintata.
Apreciez eleganta si maturitatea cu care intelegeti sa abordati raporturile dintre dvs si fostul sot dar desfacerea casatoriei (in cazul in care din casatorie au rezultat copii minori) nu se va putea face prin acord mutual ci numai pentru motive temeinice. Separatia sotilor coroborata si cu alte elemente de fapt va putea constitui in cazul dvs un motiv temeinic. Numai bine!
Nu vad cum ar fi in interesul minorului sa fie formal incredintat cuiva si informal crescut de altcineva.
NU stiu cum ar fi asta in folosul nimanui...
Adica alta era intrebarea mamei: pot cei doi parinti face un simulacru de incredintare si ce inseamna asta?

Alte discuții în legătură

Schimbare domiciliu minor ana_21crd ana_21crd In urma unui divort la notar, s-a hotarat ca eu sa raman parintele rezident. In vremea aceea adresa de pe buletin era cea a apartamentului pe care ulterior eu ... (vezi toată discuția)
Drept de vizitare minor din afara casatoriei dancosma dancosma Daca parintii unui minor nu sunt casatoriti (n-au fost niciodata, copilul este din afara casatoriei) si locuiesc separat (minorul locuieste cu mama), pentru ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)