avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Am si eu cateva intrebari.
Am ajuns la intelegere cu sotul meu ca vrem sa divortam, dar avem un copilas de 4 ani. Eu nu mai stau cu sotul in satul in care am locuit impreauna, ci stau la 50 de km de la el intr-un oras, copilul e tot acolo la gradinita cu el, si de vineri pana luni e cu mine la oras. De la inceputul anului scolar 2010-2011 va veni la o gradinita particulara in acest oras, pentru ca si el recunoaste ca are mai multe posibilitati la oras,si are nevoie de mama. El e de acord cu asta, deci copilul in timpul gradinitei va sta cu mama, dar sotul cere ca sa devina el tutor la copil, numai pe hartie, ca sa ramana si el cu "ceva". Avem vreo sansa ca sa facem divortul in felul ca, daca tata ramane tutor, sa fie inclus in proces ca este cu mama in timpul gradinitei, si in fiecare weekend, si vacanta cu tata, eu sunt de acord cu asta, dar nu stiu cum trebe procedat, sau pot sa ma duc numai pe incredere ca el va tine cuvantul?
Mentionez faptul ca suntem prieteni buni cu sotul, fiecare zi vorbim la telefon, dar am hotarat ca nu vom mai trai impreuna. Va rog sa-mi ajutati. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:25, 27 Noiembrie 2009
Eu recomand ca sotia sa introduca actiunea de divort solicitand incredintarea minorului.
Sotul va depune intampinare si cerere reconventionala prin care va solicita un program de vizitare al minorului, asa cum s-au inteles partile.
Instanta, solutionand cauza, daca va admite divortul si va incredinta pe copil mamei, va stabili si un program de vizitare al minorului de catre tata, conform programului stabilit de comun acord de catre parti.
Altfel, nu se poate.
Parintele caruia i s-a incredintat minorul va avea tutela copilului. ;)
Va multumesc pentru informatii !!!
Dar daca si tatal cere incredintarea... ar fi dezavantajata mama de faptul ca acum copilul se afla la tata, sa nu treceti asta cu vederea!
el recunoaste ca are mai multe posibilitati la oras,si are nevoie de mama. El e de acord cu asta, deci copilul in timpul gradinitei va sta cu mama

Avand in vedere dorinta exprimata de tatal copilului, aceasta nu poate echivala cu incredintarea copilului in favoarea sa.
Daca tatal solicita incredintarea copilului ca si mama acestuia, doar instanta va fi cea care va decide avand in vedere doar interesul major al minorului cui ii va fi incredintat, pe baza probelor ce urmeaza a fi administrate in cauza. ;)
De acord, dar copilul acum e la tata si mama e ok cu asta... va conta, atat spun!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare domiciliu minor ana_21crd ana_21crd In urma unui divort la notar, s-a hotarat ca eu sa raman parintele rezident. In vremea aceea adresa de pe buletin era cea a apartamentului pe care ulterior eu ... (vezi toată discuția)
Drept de vizitare minor din afara casatoriei dancosma dancosma Daca parintii unui minor nu sunt casatoriti (n-au fost niciodata, copilul este din afara casatoriei) si locuiesc separat (minorul locuieste cu mama), pentru ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)