In una din asociațiile de proprietari pe care le administrez exista un număr de apartamente cu altă destinație decât cea de locuință, respectiv au fost închiriate unui chiriaș /unor firme care desfășoară acolo activități economice.
Pentru acest tip de apartamente, este stabilit de către Adunarea Generala a Proprietarilor un regim special de calcul al repartizării cheltuielilor de întreținere pe baza unei convenții anexă la acordul de funcționare dat de Asociația de Proprietari.
In aceasta situație, exista apartamente care își respectă obligațiile asumate prin semnarea convenției si unele care se sustrag fie refuzând sa ceara acordul de funcționare de la asociația de proprietari, implicit sa semneze convenția, fie pur si simplu schimbând contractul inițial de închiriere in contract de comodat ca locuință dar evident continuând activitatea economica
Ce poate face asociația în această situație pentru a elimina discriminarea față de celelalte firme?
Vă mulțumesc
Raspunsul este continut in textul expunerii spetei.
Proprietatile cu destinatie de locuinta (deci inchiriate in mod unic in acest sens nu au de ce sa fie tratate altfel de catre AP).
Nu este acelas lucru in materie de utilizare al spatiului inchiriat in scopul desfasurarii activitatilor economice.
Ceea ce este supus reglementarilor este desfasurarea activitatilor economice, forma de contract intocmita intre proprietar si actorul economic nu este esentiala, relevanta in relatia cu AP-ul.
Deci, AP-ul va trebui sa stranga probe evidente de desfasurare de activitate economica, de producerea unei utilizari diferite/intensive a serviciilor si spatiilor comune ale AP-ului, de cheltuieli suplimentare produse de catre utilizarea in scopuri economice al spatiului etc... .
Cu aceste probe se someaza proprietarul in sensul intrarii in legalitate, respectarii regulamentului intern de functionare si compensatiilor materiale necesare.
Daca in termenul mentionat in somatie acesta din urma nu face cele necesare normalizarii situatiei se va actiona in justitie.
Se avertizeaza in acest sens si actorul economic, cu toate ca AP-ul nu are competenta de a interveni in relatia intre proprietar si actorul economic (deci nu poate sti si nici nu poate cere o copie dupa contractul intre cei 2 pt a determina responsabilitati) dar suporta consecintele utilizarii abuzive ale serviciilor sale si ale spatiilor comune aflate in gestiunea sa.
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari are obligatia sa notifice oficial reprezentantul persoanei juridice cu sediul in apartament in imobil de locuit in comun despre obligatia legala de incheiere formalitati legale=conventie pentru repartizare costuri de intretinere