avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sunt persoană în vârstă, cu handicap, și am trei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sunt persoană în vârstă, cu handicap, și am trei copii. Nu am dezbătut succesiunea după decesul soției, pot face cuiva acte pentru partea mea ca să mă îngrijească și să mă moștenească?

Buna ziua,eu sunt o persoana in varsta cu un handicap locuesc in-trun apartament cu 4 camere sotia a decedat,si as vrea sa gasesc pe cineva sa aiba grija de mine la batranete si sa-i ramana partea mea dupa deces , mai am 3 copii,dar nu am facut succesiunea, se poate sai fac acte prin notariat sai ramana partea mea, dar fara sa fie succesiunea facuta ?
Ultima modificare: Duminică, 16 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:14, 16 Iunie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
NU, dupa ce dezbateti succesiunea veti putea dispunde de bunuri cum doriti.
Atentie, la semnarea actelor la notar e bine sa respectati prevederile art. 30 din legea 17/2000
Va multumesc pentru raspuns,Si acre sunt prevederile art. 30 din legea 17/2000

Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna seara,
NU, dupa ce dezbateti succesiunea veti putea dispunde de bunuri cum doriti.
Atentie, la semnarea actelor la notar e bine sa respectati prevederile art. 30 din legea 17/2000

acest răspuns util
Care parte a dvs.? Fără dezbaterea succesiunii nu se poate ști care este partea dvs.
Ar putea fi bănuită partea dvs. Dacă ne spuneți si cum era bunul - comun sau propriu - dar este altceva decât a fi dovedită.

Pentru orice act (cu excepția testamentului) este necesară dezbaterea succesiunii.

Ați spus că (mai) aveți 3 copii. Erau și copiii defunctei soții? Unii da, unii ba? Cum este?
Și „cineva”-ul la care vă gândiți are legătură cu vreunul dintre copii?
N-aveți încredere în niciunul?
Gândiți-vă bine. Căci nici vreun străin n-ar fi prea fericit să vă ia sub îngrijire, știind că există riscul să se aleagă cu un proces din partea a vreo trei descendenți, și nici copiii dvs. n-ar fi prea fericiți, dacă ar afla ce vă doriți. Cum ați ajuns la această concluzie având totuși 3 copii?
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2019
romascanu, moderator
acest răspuns util
Trebuie realizata dezbaterea succesorala , dupa sotia dumneavoastra, decedata.

Astfel, in urma acestei proceduri, se vor stabili cotele-parti din dreptul de proprietate, bunurile din masa succesorala, precum si cei ce au calitatea de succesori.

Dumneavoastra deja detineti o cota de 1/ 2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei, acestea avand , de principiu, calitatea de bunuri proprietate devalmasa.

Cota de 1/ 2 detinuta de sotia, in timpul vietii, a fost transmisa catre dvs si copii, prin deces.(succesiunea fiind deschisa prin moarte).

Odata acceptata succesiunea, manifestarea de vointa este totala .( acceptarea vizeaza toate bunurile detinute de defunct, precum si datoriile).

Din 1/ 2 dumneavoastra aveti o cota de 1/ 4 anume 1/ 8.

Din 1/2 copiii au o cota de 3/4 anume 3/ 8.

Fiecare are o cota de 3/ 24.

In ce priveste cota -parte din dreptul de proprietate, puteti perfecta un contract de intretinere, acesta corespunde vointei dumneavoastra, in sensul ca o terta persoana sa va asigure subzistenta.

Poate fi instituit un drept de uzufruct viager, in favoarea dvs, care sa va confera dreptul de a stapani si poseda bunul pana decedati.

Deci se poate si fara succesiune ,dar prin testament,dar acest testament se poate face si la persoane straine ,adica ne facand parte din familie sau rude,,Deci pe mine nu ma avantajeaza cu nimica facand succesiunea,,numai ca dau niste bani de care nu beneficiez,,si aceasta succesiune costa cam mult caci a trecut 4 ani de la deces

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Care parte a dvs.? Fără dezbaterea succesiunii nu se poate ști care este partea dvs.
Ar putea fi bănuită partea dvs. Dacă ne spuneți si cum era bunul - comun sau propriu - dar este altceva decât a fi dovedită.

Pentru orice act (cu excepția testamentului) este necesară dezbaterea succesiunii.

Ați spus că (mai) aveți 3 copii. Erau și copiii defunctei soții? Unii da, unii ba? Cum este?
Și „cineva”-ul la care vă gândiți are legătură cu vreunul dintre copii?
N-aveți încredere în niciunul?
Gândiți-vă bine. Căci nici vreun străin n-ar fi prea fericit să vă ia sub îngrijire, știind că există riscul să se aleagă cu un proces din partea a vreo trei descendenți, și nici copiii dvs. n-ar fi prea fericiți, dacă ar afla ce vă doriți. Cum ați ajuns la această concluzie având totuși 3 copii?

Alte discuții în legătură

Cum se face mostenirea? MarialuNan MarialuNan Buna ziua. Sotul meu a decedat recent. Dar anul trecut a decedat socrul meu. Sotul are o sora fara mostenitori. Si nu a facut mostenirea dupa socru, ca a spus ... (vezi toată discuția)
Mostenire Nicu1951 Nicu1951 Buna ziua,am 67 de ani si am un handicap ,sotia a decedat acum 4 ani si nu am facut succesiunea,am 3 copii ,copii au plecat si sunt singur in-trun apartament ... (vezi toată discuția)
Succesiune michel58 michel58 Buna ziua! In anul 2008 a decedat tata, nu a fost dezbatut succesiunea dupa decesul lui. Iar in anul 2014 a decedat si mama si inaintea decesului cu 4 ... (vezi toată discuția)