avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatiile de proprietari pot emite factura?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatiile de proprietari pot emite factura?

Buna ziua,doresc sa stiu daca la solicitarea unui proprietar de apartament (persoana juridica) asociatia de proprietari poate sa ii elibereze factura fiscala in care sa se ragaseasca cheltuielile din lista de plata ? Contabilul pe care l-am intrebat mi-a explicat ca asociatiile de proprietari nu au activitate economica si nu au voie sa emita factura! Este corect? Au voie asociatiile sau nu sa emita facturi?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:06, 13 Iunie 2019
Asociatia de proprietari nu este agent economic si nu emite facturi
Potrivit Codului Fiscal factura se "defineste" astfel:
Facturarea
ART. 155
(1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă. De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.

Asociatiile se asimileaza ONG-urilor iar contabilitatea lor este reglementata de OMEF nr 1969/2007.
Asocatiiele de proprietari nu sunt agenti economici,nu emit factura
factura contine elemente speciale
Lista de intretinere lunara reprezinta factura cheltuielilor asociatiei de proprietari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari este obligata sa emita si factura? skydegirl skydegirl Am o intrebare...daca in bloc sau la curte cu mai multe apartamente, isi are sediul si o societate comerciala, asociatia de proprietari(asociatia fiind ... (vezi toată discuția)
Eliberare factura in asociatie de locatari timpuriu timpuriu Locuiesc intr-un bloc care forma de asocierea este ASOCIATIE DE LOCATARI intrebarea mea este daca ptr plata cotelor de intretinere asociatia imi poate ... (vezi toată discuția)
Rubrici obligatorii in tabelul de intretinere bloc 2015 emil32 emil32 Buna ziua, O rugaminte, va rog! Ce rubrici sunt obligatorii in tabelul de intretinere la bloc, conform carei legi? Cum trebuie intocmit tabelul de ... (vezi toată discuția)