avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Am primit niște sume executate, reprezentând ...
Discuție deschisă în Executare silită

Am primit niște sume executate, reprezentând dobânzi la drepturi salariale plătite cu întârziere. Trebuie, sau nu, să plătesc impozit, ținând cont de faptul că sunt penalizări pentru un drept care mi se cuvenea?

Am primit de la executorul judecătoresc sume reprezentând dobânzi la niste drepturi salariale plătite cu întârziere. La aceasta suma reprezentând dobânzi trebuie sa plătesc impozit? Declar eu suma virata de executor la fisc? Sau unde? Sau nu e nevoie, fiind dobânzi,deci niste penalizări la un drept datorat,această dobândă nu se impozitează?? Mulțumesc mult.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: auralore , utilizator 17:58, 18 Iunie 2019
In ceea ce priveste impozitul pe salarii de 10%, acesta se retine de angajator:

Cod Fiscal:

ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
p) sume reprezentând salarii/solde, diferențe de salarii/solde, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum și actualizarea lor cu indicele de inflație, stabilite în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive și irevocabile/hotărâri judecătorești definitive și executorii;

....
ART. 78 - Determinarea impozitului pe veniturile din salarii și asimilate salariilor

(4) În cazul veniturilor reprezentând salarii/solde, diferențe de salarii/solde, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum și actualizarea lor cu indicele de inflație, stabilite în baza unor hotărâri judecătorești rămase definitive și irevocabile/hotărâri judecătorești definitive și executorii, impozitul se calculează și se reține la data efectuării plății, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plății pentru veniturile realizate în afara funcției de bază, și se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite.
Ultima modificare: Luni, 17 Iunie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
Dar am primit dobanzi pentru ca nu ne-au fost respectate drepturile salariale si aceste drepturi au fost platite abia dupa 5 ani, nici macar esalonarile nu au fost respectate. Deci e un prejudiciu, Dobanzile sunt primite pentru ca nu ne-a fost acordat un drept la timp, e ca un prejudiciu...deci cf. Codului fiscal nu se impoziteaza...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda legala la drepturi salariale din hotarari judecatoresti covmela covmela Printr-o hotarare judecatoreasca s-au castigat drepturi salariale, actualizate cu indici de inflatie si dobanda legala calculata de la data intoducerii ... (vezi toată discuția)
Retineri din hotarare valentin6768 valentin6768 Dintr-o hotarare judecatoreasca pe litigiu de munca se mai retin darii la stat (vezi toată discuția)
Cota de impozitare la drepturi salariale stabilite in instanta conta_bib conta_bib Am de pus in aplicare o sentinta judecatoreasca, respectiv o repunere pe functie si plata drepturilor salariale aferente unei perioade anterioare de timp, 1 an ... (vezi toată discuția)