avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... taxe stat si salarii neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

taxe stat si salarii neplatite

Buna ziua.
Am nevoie si de un sfat din partea voastra. Vreau sa plec dintr-o firma in care nu au fost platite taxele la stat si nici salariile angajatilor din luna dec 2005, iar acum am inteles de la fosti colegi care si-au depus demisia ca au avut de ales intre a-si recupera salariile sau a li se plati taxele la stat. Eu nu vreau sa aleg ....eu vreau si una si alta pt ca sunt drepturile mele ... cum pot sa procedez astfel incat sa oblig patronul sa plateasca si taxele si salariu.
Daca imi dau demisia ....mai am vreo sansa de castig? Adica eu mi-am gasit in alta parte ...dar cum pot sa plec de aici si sa-mi recuperez si cartea de munca corect completata si salaraiile restante? in cazul in care imi dau demisia .....cei de la camera de munca nu imi vor elibera cartea de munca, decat dupa ce angajatorul va achita toate taxe, nu? Cu alte cuvinte sunt cam prinsa de acest loc de munca pana se rezolva situatia? Daca imi dau demisia ..pot sa-mi mai dau in judecata? In demisie mentionez ca nu mi-a fost achitat salariu cuvenit din luna dec 2005?
Va rog spuneti-mi exact care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez... ( nu cei cu bata si ciomagul .....)
VA multumesc
Cel mai recent răspuns: anca_helga , utilizator 10:29, 2 Iunie 2006
Cei de la I.T.M. iti vor elibera carnetul de munca,chiar daca nu ti-au fost achitate contributiile care ti-au fost oprite pe stat.Eu iti pun o alta intrebare:esti sigura ca la I.T.M. au fost depuse toate statele de salarii,pentru ca inspectorii de acolo sa-ti opereze in carnet?
De reclamatie la I.T.M.nu ai auzit?Vezi ca au oameni care se ocupa numai cu asa ceva!Parerea mea e ca poti sa te duci acolo si sa intrebi!
Merci pt raspuns ...
Sincer ...nu stiu ...nu cred ca au fost depuse ...pt ca eu nu am mai emnat nici un stat de plata .....
Da ...o sa merg sa depun o reclamatie la ITM ......

Merci
Nu este nici legal si nici normal sa fii obligata sa alegi intre a-ti primi banii sau a se plati impozitele la stat. Rusalim are dreptate. Fa sesizare la ITM indiferent daca s-au depus sau nu statele de plata si iti spun din experienta ca se va rezolva. Cunosc firme care au fost nevoite sa intocmeasca state de plata retroactiv, sa le depuna si sa faca toate platile aferente acestora.
Multe nu sunt legale si mai multe anormale pe piata muncii in Romania!Eu te sfatuiesc sa depui reclamatie,pentru ca inspectorii sunt obligatii sa vina in control la angajator in acest caz;mai ales ca este vorba in primul rand de obligatiile pe care angajatorul le-a oprit pe stat,cas,cass,somaj,impozit pe venit si care sunt considerate stopaj la sursa.Stiu ca anul trecut erau niste amenzi de te ingrozeai,dar am impresia ca pe urma,cu noul cod fiscal,se constituie dosar penal la angajator.
Marea majoritate a angajatilor aflati in aceste situatii,care stiu ca nu li se vireaza banii care le sunt opriti pe stat,le e frica sa depuna reclamatie la I.T.M.pentru ca ulterior sa nu fie dati afara si se complac in situatia asta.Legal in Codul Muncii sunt specificate clar conditiile in care un angajator poate sa desfaca un c.i.m.
In ce priveste statele,poti sa intrebi la ghiseu daca au fost sau nu depuse,iar in cazul in care depui reclamatie,oricum inspectorii inainte sa vina in control vor verifica toate datele despre acel angajator care exista in baza de date de la I.T.M.
Asta e parerea mea.Poate mai primesti si de la alti membrii,alte pareri sau poate iti va spune cineva care lucreaza in domeniu ce poti sa faci.
Multumesc mult pt raspunsuri .
Deci pasii pe care trebuie sa-i fac:
- depunere demisie ( in care mentionez ca nu am primit salariu ) si cer sa mi-o inregistreze;
- merg la ghiseu sa verific daca au fost depuse statele de plata si depun reclamatia ( exista vreun formular special?)
Daca imi depun demisia si apoi vin in control cei de la ITM, si afla patronul ca eu am facut reclamatie, el mai are cum sa imi desfaca contractul de munca o data ce cererea mea de demisie a fost depusa si inregistrata?
Dupa finalizarea preavizului trebuie sa primesc o decizie prin care ei anunta la ITM, ca eu nu mai lucrez, nu? Si apoi pot sa merg eu singura la camera de munca sa-mi ridic cartea de munca ...sau tot angajatorul trebuie sa se ocupe si de asta?
In cazul in care in statele de plata nu au fost depuse , nu s-a platit nici o contributie la stat, iar eu imi ridic cartea de munca, in acest caz cei de la itm vor nota ca nu au fost platit contributiile, nu? iar pe mine ma va afecta la sanatate, somaj, pensi , vechime? Adica lunilie in care nu aplatit imi sunt considerate lune moarte?

Multumesc mult

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu-si respecta obligatiile din contractul de munca catalin03 catalin03 In data de 11 04 2012 mi-am depus demisia (fara preaviz) ca angajatorul nu-si respecta obligatiile din contractul de munca astfel : am diurna de primit din ... (vezi toată discuția)
Cerere incetare contract de munca prin acordul partilor bogdan20 bogdan20 Buna ziua.Am si eu nevoie de un model pentru o astfel de cerere. :) (vezi toată discuția)
Itm pierdut carte munca noua! Salut! M-am angajat din 15 ianuarie 2005 la o firma, am semnat contract cu ei bineinteles si am solicitat sa imi faca carte de munca. Am tot asteptat, iar ... (vezi toată discuția)