Bună ziua! V-aș fi recunoscător dacă m-ați putea ajuta cu rezolvarea unei dileme!Un vecin de la curte a venit și ne-a propus sa facem un act notarial /executor judecătoresc între părți prin care el vrea sa construiască o clădire lipita de gardul meu.Actul consta în faptul ca eu sunt de acord ca el sa construiască lipit de gardul meu iar el în viitor sa fie de acord sa construiesc lipit de clădirea lui... Întrebarea este :dacă el va vinde vreodată proprietatea noul proprietar va fi obligat sa respecte înțelegerea făcuta între mine și el la momentul acesta???? Sau când voi vrea sa ma apuc de construit noul proprietar îmi ca interzice lipirea construcției de gardul sau???? Actul e valabil pe proprietate și se tranamite sau e doar o înțelegere strict între cine o face..... În speranța că m-am făcut înțeles aștept cu speranța răspunsul dumneavoastră! Mulțumesc. Stimă!!!
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.,,
Bună ziua!
Textul de lege permite derogarea pe care o doriți dvs. Dacă veți nota convenția în Cartea Funciară trebuie să o respecte și următorul titular al dreptului de proprietate, pt că e o limitare adusă dreptului de proprietate indiferent de titular. Depinde foarte mult de clauzele inserate în convenție, dar aspectul acesta îl veți discuta la notar și cred că notarul o să vă dea îndrumările necesare.