avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Construcție ,,invazivă'': vecinul mi-a dărâmat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Construcție ,,invazivă'': vecinul mi-a dărâmat gardul, și-a construit casa pe hotar, iar coșurile centralelor sunt pe terenul meu. Ce pot face acum, legal, pentru a desființa toate construcțiile acestea?

Buna ziua!
Am cumparat de curand o casa batraneasca cu teren de 600mp (forma dreptunghiulara) in oras. Inainte de a lua aceasta decizie, am inspectat terenul si am observat ca vecinul din stanga are peretele casei fix pe linia hotarului iar bordura casei, cosurile centralelor pe gaz si cosul centralei pe lemne, se afla pe terenul pe care l-am achizitionat (nu este gard pe toata lungimea casei). Am discutat cu fostii proprietari si mi-au spus ca respectivul vecin a profitat de faptul ca ei nu prea au locuit in Romania de aproximativ 20 de ani si a construit pe principiul "sunt smecher, am bani si fac ce vreau", a daramat singur gardul care era intre proprietati si a construit "invaziv", nu are niciun acord notarial, mai mult, si-a facut singur o usa de acces in gard ca sa poata intra cand vrea ca sa-si curete cosul de fum de la centrala pe lemne. Exclud din start vanzarea catre el a fasiei de teren pe care l-a ocupat ilegal, cosurile centralelor pe gaz nu sunt indreptate in sus, ci doar in lateral si astfel gazele arse intra pe terenul meu, apa de ploaie de la un burlan lateral cade pe terenul meu si datorita inaltimii mai mari, se formeaza groapa dupa o ploaie mai abundenta, cosul centralei pe lemne are fundatia din beton construita pe terenul meu. Ce pot face acum, legal, sa pot desfiinta toate constructiile de pe terenul meu? Pot inchide usa de acces pe care si-a facut-o singur prin gard? Sunt sanse sa pot obtine demolarea peretelui casei lui avand in vedere faptul ca nu respecta cei 60cm de hotar? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 17 Iunie 2019
maverick_65, utilizator
Cel mai recent răspuns: maverick_65 , utilizator 23:46, 16 Iunie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună dimineata,

Puteti intenta o actiune in revendicare cu privire la portiunea de teren si un capat de cerere subsecvent cu privire la limita proprietatii referitoare la picatura stresinii etc. Si da, se poate dispune aducerea terenului la starea initiala cu consecinta mutării/demolarii constructiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai aveti o solutie. Orice construcție edificată pe terenul dumneavoastra este prezumată ca fiind facuta de dumneavoastra si sunteti proprietar. Constructorul de rea credinta poate fi obligat la demolare si daune.
A construit cu autorizatie si s-a facut receptie?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Probabil o acțiune în granituire,stabilire linie hotar,revendicare teren acaparat și obligare desființare constructii este solutia pt dvs.Discutati cu un av pt a alege varianta potrivita spetei dvs.
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2019
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Buna seara!
Am sanse sa rezolv prin metoda expusa de catre dvs. daca schita actuala nu mai cuprinde terenul pierdut?
Povestea este cam asa:
Prin anii '93 sotii A si B cumpara o casa batraneasca, cu aproximativ 600mp teren in forma dreptunghiulara (deschidere de aproximativ 16m), cu actele care se faceau pe atunci. Alaturi, prin '94-'95, este cumparat alt teren cu o casa in constructie (doar fundatia turnata) de catre sotii C si D. Prin '97, sotii A si B, pleaca in strainatate si mai revin in tara doar periodic, cam 2 saptamani pe an. In timp ce sotii A si B sunt plecati, vecinii (sotii C si D) demoleaza gardul despartitor pe o lungime de aproximativ 16m si construiesc pe hat si, pe alocuri, peste hat, ajungand sa fure 2m din deschiderea la strada a terenului sotilor A si B si mai putin spre spate, pe masura ce inainteaza in adancimea terenului (sper ca m-am exprimat bine). Sotii A si B afla de "isprava" cand vin acasa dar nu fac nimic pentru recuperarea terenului furat. In anul 2019, sotii A si B decid sa vanda casa si terenul respectiv, vin in Romania pentru acest scop si afla ce acte trebuie facute pentru respctiva tranzactie (schita, intabulare, certificat energetic etc.). Nu stiu ce intelegere au facut sotii A si B cu sotii C si D dar schita a fost facuta pe ce a mai ramas din teren, necuprinzand si terenul furat de sotii C si D, dupa felul in care arata schita, casa sotilor C si D are probleme expuse in primul meu mesaj, mai sus. Intr-un final, sotii A si B reusesc sa vanda sotilor E si F casa si terenul "schilodit". As mai avea cateva mentiuni, daca ajuta: sotii C si D au acelasi numar la casa cu sotii E si F (si fostii proprietari, A si B, au avut acelasi numar, nu se stie de ce). Actualii proprietari, sotii E si F, si-au scos de la primarie certificat de nomenclatura stradala si au primit definitiv respectivul numar, Sotii C si D nu au intabulare facuta si nu au fost la primarie sa rezolve problema numarului la casa.

Ce solutii au sotii E si F sa recupereze terenul furat de sotii C si D de la fostii proprietari (A si B)? Se mentin solutiile expuse de catre dvs. in mesajele anterioare? Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie pe granita si centrala termica pe lemne Costina72 Costina72 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu 2 probleme legate de vecinii mei: 1. Au gardul construit pe proprietatea lor, incepand de la limita dintre proprietati. ... (vezi toată discuția)
Cosuri de evacuare Dombclaudia Dombclaudia Buna seara, ma aflu intr-o situatie in care nu stiu ce trebuie sa fac , sper sa ma ajute cineva cu un raspuns . Locuiesc la curte, in fata casei mele s-a ... (vezi toată discuția)
Responsabilitate legala prelungiri hornuri casa vecina. paun97 paun97 Buna ziua, am si eu o curiozitate. Casa lipita de blocul in care locuiesc are construite niste prelungiri la hornurile din caramida. Aceste prelungiri urca pe ... (vezi toată discuția)