avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drept de vizita ptr copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drept de vizita ptr copil minor

Buna ziua. Sunt căsătorită de 4 ani, iar soțul meu are un băiat de 10 ani pe care nu il poate vedea, deoarece fosta concubina nu il lasa. Am zis concubina, deoarece ei nu au fost casatoriti legal.
La 2 ani de la nașterea băiatului, cei doi s-au despărțit, băiatul rămânând la mama, care a inceput sa fie privat de vizitele tatălui, inclusiv ale bunicilor.
De cand s-au despartit, mama copilului ia cerut soțului meu procura ptr scoaterea copilului din țară de 2 ori, ultima dată acum 3 zile. Soțul meu i-a spus că dacă îi da copilul ptr 2 saptamani, îi da procura sa poata pleca din tara, însă fosta concubina nu a fost de acord.
Ce Poate face soțul meu sa aibe drept de vizita , si sa poata lua si copilul in vacante? Mentionez ca in anul 2017, a fost chemat la mediere ptr neplata pensiei alimentare. A fost de acord cu tot ce a vrut fosta concubina, singura cerință fiind dreptul de vizita a copilului. Ea nu a acceptat. PS: noi stam in Bucuresti, fosta concubina sta in judetul Mures.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: rokhsana , utilizator 21:11, 21 Iunie 2019
Buna ziua,
Daca amiabil sau prin mediere nu se poate... o poate chema in instanta pentru stabilirea programului de vizita.
Discutati cu un avocat, poate va ajuta doar simpla notificare de chemare in instanta si accepta un program de vizita.
Va trebui sa ceara in instanta sa aiba un program de vizita.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Formulați o cerere de chemare în judecată la Judecătoria sectorului în care are minorul domiciliul; să aveți totodată în vedere că audierea sa este o ligatoriu, de vreme ce are deja 10 ani!
Băiatul sta cu mama lui in judetul Mures, cu actualul sot si o copilă de câteva luni, intrun sat, la o ora de orasul Tg. Mures. Bănuiesc că trebuie să facă cererea la judecătoria județului Mureș, nu ?
Stiu ca si băiatul poate fi citat, însă ea nu o sa fie de acord. Daca se ajunge la judecată, o sa vrem ca băiatul sa stea de vb cu un psiholog inainte.
Si bineinteles o sa o chemăm si pe mediatoarea la care a facut plângere fosta .
Va mulțumesc.




Avocat Tabrea Alexandru a scris:

Formulați o cerere de chemare în judecată la Judecătoria sectorului în care are minorul domiciliul; să aveți totodată în vedere că audierea sa este o ligatoriu, de vreme ce are deja 10 ani!

Dreptul de vizitare este un drept al părintelui, de a se implica în creşterea şi dezvoltarea copilului, de a avea relaţii personale cu acesta.

Dreptul de vizitare poate presupune, în funcţie de caz:

-deplasarea periodică a părintelui la domiciliul copilului şi petrecerea unui interval bine determinat acolo, împreună cu copilul, deplasarea copilului la domiciliul părintelui şi petrecerea împreună a unui interval bine determinat acolo.
Poate fi stabilit şi in perioada week-endurilor, in perioada vacantelor scolare, subzistand dreptul de a prelua copilul, de a merge cu el în vacanţe, precum alte modalităţi stabilite de instanţa de judecata .




Dreptul de vizitare se stabileşte de către instanţă în urma unui proces.

Poate fi stabilit:

- în urma procesului de divorţ

- în urma unui proces distinct de stabilire, de extindere sau de restrângere a dreptului de vizitare

În situaţia în care cei doi părinţi nu se înţeleg cu privire la stabilirea programului de vizitare, instanţa este cea care va decide, pe baza: dovezilor aduse, propunerilor celor doi părinţi, rezultatelor anchetelor sociale efectuate, precum şi a altor dovezi.

Alte discuții în legătură

Divort si custodie ana2006 ana2006 sunt divortata din 2007 custodia o am eu totala ptr ca tatal era plecat in strainatate cand sa dat sentinta nu are drept de vizita, nimic.si nici nu a platit ... (vezi toată discuția)
Drepturi asupra copilului cocancl cocancl Buna, Recent eu si sotia mea ne-am despartit, ea avea un copil dintr-o alta casatorie, care a fost trecut ulterior pe numele meu, nu a fost adoptie inca, ... (vezi toată discuția)
Drept de vizitare copil dupa divort amiabil vrobu vrobu Buna ziua, In 2011 m-am despartit de sotia mea, avand impreuna la acea data un copil de 8 luni. Despartirea s-a produs exclusiv din dorinta sotiei. Un an de ... (vezi toată discuția)