avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Vreau să fac o comandă online, dar magazinul îmi ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Vreau să fac o comandă online, dar magazinul îmi impune o comandă de minim 50 de lei deși plătesc transportul. Au voie să facă asta?

Buna ziua! Vreau sa fac o comanda online si magazinul online respectiv imi impune sa fac o comanda de minim 50 de lei. Are voie un magazin online sa-mi impuna suma minima de care vreau sa cumpar? Produsul face 25 de lei si platesc transportul pentru el.
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Deja intram in domeniul fantasticului.
Asa cum orice client are dreptul de a selecta magazinul din care cumpara, asa si magazinul are dreptul de a-si selecta clientela.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un temei legal, vă rog? Mulțumesc.
O fi vreo lege nouă de care nu am auzit. Eu știam doar ce spune codul consumului:

Art. 28
Se interzice refuzul vanzarii unui produs sau prestarii unui serviciu catre un consumator fara un motiv justificat conform prevederilor legale in vigoare.

Sau OG 137/2000, Art. 1:
(2) Principiul egalității între cetățeni, al excluderii privilegiilor și discriminării sunt garantate în special în exercitarea următoarelor drepturi:
f) dreptul de acces la toate locurile și serviciile destinate folosinței publice.
Achiesez la punctul de vedere al d-lui Ares. În condițiile în care este vorba de suportarea integrală a costului transportului de către consumator, și nu vorbim despre comercianți en-gross (unde s-ar aplica niște uzanțe), apare ca nejustificat refuzul de a vinde produsul. Cu toate că ar putea fi făcută o discuție pe oportunitatea acestui text de lege.
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
Filip M, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
E foarte des intalnita aceasta practica a comenzii minime, si uneori si pe mine ca si consumator ma deranjeaza. Dar, luati in calcul si urmatoarele:

- la un produs de 25 de lei, adaosul e in medie de 20% - 5 lei
- de cele mai multe ori magazinele online nu au depozite si stocuri proprii, depind de furnizori.
- in cei 5 lei magazinul trebuie sa plateasca un sofer + benzina pentru a ridica produsul de care dvs sunteti interesat de la furnizorul sau.
- un alt om va face intrarea/iesirea pe produs. Tot el, sau un altul, il va impacheta frumos (intr-o cutie din carton care costa) si va intocmi un AWB sau domentatia pentru predarea catre un oficiu postal. Daca e o expeditie cu posta, e si mai frumos - un om va sta la coada sa predea coletul si dupa o saptamana inca o data la coada sa ridice rambursul platit de dvs. la ridicare.

Cu alte cuvinte, la o comanda de 25 de lei firma nu isi acopera cheltuielile generate de aceasta. (Nici macar la o comanda de 50 de lei situatia nu e mai roz...)

Am intalnit situatii in care nu se practica ideea comenzii minime dar se achita separat taxa pentru ambalare....

Daca produsul dorit de dvs e un consumabil, poate e mai ok sa comandati 2 bucati (sa fie :) ). Daca nu, poate il gasiti intr-un magazin la strada si scutiti pana si taxele de transport.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cea mai mică plată online e taxată cu 7 lei. De bancă plus operatorul de plată online. Există magazine fizice care condiționează plata cu cardul de o vânzare minimă.

Alte discuții în legătură

Vanzare licitatii online Ana Christina Bucur Ana Christina Bucur Offff...nici eu nu prea stiu sa explic ce vreau Este un site de licitatii online....adica.....de ex am un tv de vanzare (cumparat cu 1000 lei ) si licitatia ... (vezi toată discuția)
Pret de vanzare mai mic decat cel din nir vmkriss vmkriss Pentru o intreprindere individuala neplatitoare de tva vanzare cu amanuntul Am nir pe fiecare factura intrata, se poate vinde cu un pret mai mic unul din ... (vezi toată discuția)
O firma poate refuza sa vanda catre alta firma? ContSters477326 ContSters477326 Buna ziua, am o societate comerciala care practica comert cu ridicata (evident, doar catre alte societati), am dreptul sa refuz o firma care imi plaseaza o ... (vezi toată discuția)