Lucrez la acesta firma de aprox. doi ani si jumatate. In acest an nr angajatilor a scazut drastic, numai in ultimele doua luni in jur de zece pers au fost date afara.
Din acest motiv cei ramasi printre care si eu am fost de acord sa semnam unele cereri de cfs pentru diverse perioade. Ultima din ele era pentru o perioada nedeterminata incepand cu data de 16.11.09.
Astazi am aflat ca eu si alte doua pers trebuie sa ne prezentam la firma pentru a ni se face lichidarea.
O colega a fost si i sa spus sa-si dea demisia, iar cand aceasta a refuzat i sa precizat faptul ca oricum daca nu vrea i se va desface contractul de munca peste doua zile, conform contractului colectiv de munca ca si cand ea ar fi refuzat sa pe prezinte la munca(absentat nemotivat) trei zile consecutiv, lasand la o parte
faptul ca nu a chemat-o nimeni la munca si mai ales ca nu avem de munca.
Maine sau poimaine trebuie sa ma prezint si eu si nu stiu cum sa combat situatia acesta mai ales ca daca nu merg s-ar putea ca luni sa ma trezesc cu, contractul desfacut in temeiul celor de mai sus sau mai rau indisciplinar.
Am fost la AjOFM si au spus ca am doua posibilitati, fie sa merg la tribunalul muncii si sa vad ce si cum ma indruma ei, fie sa incerc sa-i induplec pe cei de la firma sa imi desfaca contractul cf art 65 alin 1 din CM.
(Chiar asa de rau am ajuns, sa ne rugam de ei sa ne dea afara si sa mai avem si dreptul la somaj???X-( )
In privinta ITM-ului mi-au zis ca acestia nu au atributia de a verifica periodic sau chiar lunar daca angajatorul isi plateste datoriile la stat (cas-ul,somajul etc) ci garda financiara la o sesizare sau in controalele lor anuale.
Eu stiam ca angajarorul trebuie sa depuna lunar anumite documente la ITM printre care si dovada efectuarii obligatiilor fiscale pe care acestia le au.
Sunt decis sa nu accept semnarea demisiei sau incetarea contractului prin ac partilor daca mi se va cere.
Mai mult de atat ce am putea face ca ei sa folosesca art 65 alin 1 ?
Daca nu reusim, am inteles ca exista un termen de 30 de zile in care se poate contesta decizia de concediere.
CE inseamna acest lucru - trebuie sa-i dau in judecata?
Daca da in cat timp se solutioneaza o astfel de clauza.
1. Verificarea platii contributiilor se face de fiecare institutie in parte (Pensii, Sanatate, Somaj) dar se pare ca ele se complac in situatia de neplata.
2. Exista si un text de lege care pedepseste nevirarea contributiilor retinute de la salariati. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 280. - Nedepunerea de catre angajator, in termen de 15 zile, in conturile stabilite, a sumelor incasate de la salariati cu titlu de contributie datorata catre sistemul public de asigurari sociale, catre bugetul asigurarilor pentru somaj ori catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
3. Pentru a va concedia disciplinar nu este chiar asa de simplu pentru angajator si orice nerespectare a procedurii legale duce la anularea deciziei in instanta.
4. Foarte bine faceti, sa nu demisionati si sa nu faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor pentru ca nu mai beneficiati de indemnizatie de somaj.
5. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa fiti concediat cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului ocupat de dvs.).
6. Faceti o sesizare scrisa la ITM cu tot ce ati spus aici si se va face o verificare si veti primi un raspuns.
7. Tineti-ne la curent cu ce se mai intampla si va spunem ce sa faceti!
Multumesc pt raspusuri si promit ca o sa va tin la curent cu ceea ce se va intampla in continuare.
Ieri am fost la firma si mi sa reconfirmat ca firma a decis incetarea colaborarii
dupa cum sa exprimat dl asistent manager. Cand am intrebat ce inseamna mai exact
si daca voi putea lua somaj mi sa spus sa fac o cerere cum vreau eu ,cerere pe care
o vor da patroanei luni cand aceasta va veni la firma.
Am facut o cerere in care am solicitat eliberarea adeverintei de servici(veniturile/contributiile pe ultimele 12 luni) pt a o avea la dorarul de somaj si de asemenea eliberarea carnetului de munca.
Cand am predat cererea au fost surprinsi ca nu mi-am dat demisia si au spus ca
va trebui sa merg luni sa vorbesc direct cu patroana.
Pot trimite o scrisoare cu conf de primire in care sa mai solicit o data elib adeverintei
pt ca dupa cum am obs ei nu au nici un gand de a face ceva pana luni.
Puteti sa faceti o scrisoare si sa o trimiteti prin posta cu confirmare de primire desi este de datoria lor ca la incetarea CIM sa va dea toate documentele necesare.
Ce ati scris in acea cerere pe care ati lasoto la angajator? Sper ce nu ati scris ca doriti incetarea raporturilor de munca. Asa cum a spus domnul Tudor valeriu, nu aveti motive sa va dati demisia.
Pana cand nu primiti decizia de concediere (cu art.65 alin 1 din CM), angajatorul nu va poate elibera adeverinta necesara pentru somaj (este un formular tip).
Va aduc la cunostinta ca in conformitate cu prevederile codului muncii, in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, angajatorul are obligatia sa acorde acestuia un preaviz de 20 zile lucratoare (platit), in care salariatul are obligatia sa vina la serviciu 4 ore/zi si 4 ore este liber pentru a putea sa isi caute alt job. Preavizul este obligatoriu.
In cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, conform art.78 din CCM unic la nivel national, angajatorul are obligatia de a acorda sub forma de plati compensatorii un salariu .
In cazul in care angajatorul nu isi respecta aceste obligatii, va recomand sa faceti o sesizare scrisa catre ITM si sa solicitati punerea in drepturi.
Asa cum spunea colegul Tudor Valeriu, va rugam sa ne tineti la curent pentru a va putea sfatui ce aveti de facut mai departe.
Dupa o saptamana de amanari mi sa promis ca maine am sa primesc un raspuns fie el pizitiv sau neg. la cererea formulata in care solicitam elib. adeverintei de somaj
(deci impilcit concedierea cf cu art.65 alin 1 din CM).
Nu inteleg de ce dureaza atat de mult, de pe 16.11.09 pana pe 26.11 cand am fost anuntat de incetarea activitatii respectiv pana maine pe 4.12.09 sunt trei
saptamani si ei inca nu s-au decis in ce fel se va realiza concedierea.
Luarea la cunostinta a deciziei de concediere se face inainte ca aceasta sa fie trimisa la ITM ?
Este posibil ca aceasta perioada care a trecut sa fie considerata de ei ca un preaviz?
Exista un termen maxim in care angajatorul este obligat sa dea aceasta decizie de concediere(avand in vedere ca deja nu mai lucr de trei sapt) indiferent pe baza carui
articol din CM se realizeaza concedierea?
Preaviz
Lary_13
Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)