avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa in doua transe
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa in doua transe

Buna ziua, as dori sa ma invatati cum se procedeaza in cazul vanzari unei case. Doresc sa o vand unei persoane dar nu dispune de toata suma pt.a o achizitiona si ar dori sa o plateasca in doua transe in termen de sase luni. Intreberea mea ar fi urmatoarea se poate intampla sa pierd imobilul dupa aceste sase luni ,sau cum ar trebui sa procedez. Va multumesc frumos! Cu stima si respect!
Cel mai recent răspuns: Lavinia Oana , Avocat 10:46, 21 Iunie 2019
Art. 1755-Rezerva proprietăţii şi riscurile
"Atunci când, într-o vânzare cu plata preţului în rate, obligaţia de plată este garantată cu rezerva dreptului de proprietate, cumpărătorul dobândeşte dreptul de proprietate la data achitării ultimei rate din preţ; riscul bunului este însă transferat cumpărătorului de la momentul predării acestuia."
Art. 1756-Neplata unei singure rate din preţ
"În lipsa unei înţelegeri contrare, neplata unei singure rate, care nu este mai mare de o optime din preţ, nu dă dreptul la rezoluţiunea contractului, iar cumpărătorul păstrează beneficiul termenului pentru ratele succesive."
Art. 1757-Rezoluţiunea contractului
"(1) Când a obţinut rezoluţiunea contractului pentru neplata preţului, vânzătorul este ţinut să restituie toate sumele primite, dar este îndreptăţit să reţină, pe lângă alte daune-interese, o compensaţie echitabilă pentru folosirea bunului de către cumpărător.
(2) Atunci când s-a convenit ca sumele încasate cu titlu de rate să rămână, în tot sau în parte, dobândite de vânzător, instanţa va putea totuşi reduce aceste sume, aplicându-se în mod corespunzător dispoziţiile referitoare la reducerea de către instanţă a cuantumului clauzei penale.
(3) Prevederile alin. (2) se aplică şi în cazul contractului de leasing, precum şi al celui de locaţiune, dacă, în acest ultim caz, se convine ca la încetarea contractului proprietatea bunului să poată fi dobândită de locatar după plata sumelor convenite."

Se poate incheia la notar un contract de vanzare-cumparare prin care sa se stipuleze faptul ca pana la momentul achitarii in intregime a pretului, nu se transfera dreptul de proprietate. Astfel, in situatia in care nu achita ce-a de-a doua rata, puteti cere rezolutiunea contractului si obtine daune. Astfel cum prevad dispozitiile enuntate mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cu achitare partiala uditza uditza Am un apartament de vanzare, iar cumparatorul nu are toti banii acum si nu poate nici sa isi ia un credit. Se poate face un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren in rate danadom38 danadom38 Care este procedura pentru vanzarea unui teren intravilan in 3 rate ? Care sunt riscurile pe care si le asuma vanzatorul ? Dar ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune contract. vechiul cod civil Valeriu B. Valeriu B. Buna ziua! Am incercat pe cat posibil sa rezum cazul meu la o speta. Prin cererea inregistrata pe rolul instantei la 20.02.2012, reclamantul X a chemat in ... (vezi toată discuția)