avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Am fost testat cu un etilotest al poliției în timpul ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Am fost testat cu un etilotest al poliției în timpul serviciului și rezultatul a fost pozitiv, dar eu băusem în ziua anterioară. E legal să se folosească probele luate de poliție într-o cercetare disciplinară efectuată de angajator?

Bună ziua,
Lucrez in cadrul SNCFR ca electrician și nu am aatribuții pe linie de siguranța circulației.
În urmă cu câteva zile am fost testat ( și colegii mei ) cu un aparat etilotest de către un revizor SC și la prima testare a ieșit 0,01, iar la cea de-a doua ( imediat ) a ieșit 0,04 motiv pentru care șefii mei au sesizat organele de poliție, care au întocmit dosar penal pentru art.331, alin.2 din CP și am fost dus la Spital unde s-a recoltat sânge cu trusă tip pentru circulație .
În urma cercetărilor s-a stabilit că nu există fapta penală pe considerentul că nu am atribuții pe linie de siguranța circulației, urmând ca dosarul să fie clasat, iar polițistul care cercetează mi-a spus că nu se mai impune efectuarea alcoolemiei la IML..
Șefii mei au aflat acest lucru ( pe ei nu îi interesează dosarul penal , îi interesează rezolvarea cercetării proprii) și au insistat la procuror pentru efectuarea alcoolemiei , chiar oferindu-se să plătească contravaloarea acesteia.
Precizez că nu am băut alcool în timpul serviciului, dar am consumat câteva beri cu o zi anterioară venirii la serviciu, până în jurul orei 22,00, iar la serviciu am venit dimineața la 07,00. Testarea s-a făcut la ora 10,30.
Nu știu dacă în aceste condiții va ieșii la alcoolemie o îmbibație peste 0,50 .
În aceste condiții rezultatul alcoolemiei făcute la IML( dacă va ieși pozitiv) și solicitată cu ocazia cercetării penale, poate fi folosit împotriva mea într-o cercetare disciplinară efectuată de angajator ?. Este legal ca aceste probe să fie folosite într-o cercetare disciplinară , dacă au fost obținute cu scopul dovedirii unei inffracțțiuni și cu ocazia unei cercetări penale ?
Vă mmulțumesc pentru înțelegere.
Vă rog
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:04, 6 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, rezultatul alcoolemiei făcute la IML și solicitată cu ocazia cercetării penale, poate fi folosit împotriva dvs într-o cercetare disciplinară efectuată de angajator
Important este sa dovediți ca ati consumat inainte de serviciu.
Este o probă care poate fi folosită.
Trebuie avute in vedere si prevederile din Regulamentul de ordine interioara unde este posibil sa regasiti ceva de genul - se interzice consumul bauturilor alcoolice (fara a se preciza - la locul de munca/ in timpul programului de lucru), respectiv se nominalizeaza sanctiunile administrative care pot fi aplicate, gradat chiar, dupa nivelul alcoolemiei, in urma testarii. Pot exista si precizari legate de modul de testare a alcoolemiei.
Nu inteleg motivul pentru care procurorul ar fi fost de acord sa se efectueze probele biologice daca a constatat ca fapta penala nu exista.
Nu trebuie să dovedesc că am consumat înaainte, deoarece regulamentelee interioare spun că trebuie să fiu testat la intrarea în serviciu, lucru care nu s-a întâmplat.
Plus că am martori colegii de muncă , care atestă că nu am consumat băuturi alcoolice în timpul serviciului
Nu am consumat alcool în timpul serviciului. Iar regulamentele nu cunosc ce spun. Am să solicit aducerea la cunoștință a acestor regulamente.
Procurorul a acceptat deoarece șefii mei au solicitat comunicarea rezultatului analizei și și-au luat angajamentul că vor plîtii contravaloarea acesteia.

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara consum alcool marianpr marianpr Bună ziua, Lucrez in cadrul SNCFR ca electrician și nu am aatribuții pe linie de siguranța circulației. În urmă cu câteva zile am fost testat ( și ... (vezi toată discuția)
Consum de alcool la serviciu marian.b marian.b In urma unei verificari cu fiola alcooltest, efectuate in cadrul unitatii, aceasta a reactionat pozitiv si s-a inverzit in proportie de 40%. Daca fiola este ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat in vederea anularii pt 0,60 mg alcool pur in aerul expirat dani gabrian dani gabrian Buna ziua, Va rog sa-mi dati niste sfaturi cu privire la urmatoarea problema: -am fost oprit in trafic, noaptea la 02;00, am suflat in etilotest si mi-a ... (vezi toată discuția)