Am fost testat cu un etilotest al poliției în timpul serviciului și rezultatul a fost pozitiv, dar eu băusem în ziua anterioară. E legal să se folosească probele luate de poliție într-o cercetare disciplinară efectuată de angajator?
Bună ziua,
Lucrez in cadrul SNCFR ca electrician și nu am aatribuții pe linie de siguranța circulației.
În urmă cu câteva zile am fost testat ( și colegii mei ) cu un aparat etilotest de către un revizor SC și la prima testare a ieșit 0,01, iar la cea de-a doua ( imediat ) a ieșit 0,04 motiv pentru care șefii mei au sesizat organele de poliție, care au întocmit dosar penal pentru art.331, alin.2 din CP și am fost dus la Spital unde s-a recoltat sânge cu trusă tip pentru circulație .
În urma cercetărilor s-a stabilit că nu există fapta penală pe considerentul că nu am atribuții pe linie de siguranța circulației, urmând ca dosarul să fie clasat, iar polițistul care cercetează mi-a spus că nu se mai impune efectuarea alcoolemiei la IML..
Șefii mei au aflat acest lucru ( pe ei nu îi interesează dosarul penal , îi interesează rezolvarea cercetării proprii) și au insistat la procuror pentru efectuarea alcoolemiei , chiar oferindu-se să plătească contravaloarea acesteia.
Precizez că nu am băut alcool în timpul serviciului, dar am consumat câteva beri cu o zi anterioară venirii la serviciu, până în jurul orei 22,00, iar la serviciu am venit dimineața la 07,00. Testarea s-a făcut la ora 10,30.
Nu știu dacă în aceste condiții va ieșii la alcoolemie o îmbibație peste 0,50 .
În aceste condiții rezultatul alcoolemiei făcute la IML( dacă va ieși pozitiv) și solicitată cu ocazia cercetării penale, poate fi folosit împotriva mea într-o cercetare disciplinară efectuată de angajator ?. Este legal ca aceste probe să fie folosite într-o cercetare disciplinară , dacă au fost obținute cu scopul dovedirii unei inffracțțiuni și cu ocazia unei cercetări penale ?
Vă mmulțumesc pentru înțelegere.
Vă rog
Da, rezultatul alcoolemiei făcute la IML și solicitată cu ocazia cercetării penale, poate fi folosit împotriva dvs într-o cercetare disciplinară efectuată de angajator
Trebuie avute in vedere si prevederile din Regulamentul de ordine interioara unde este posibil sa regasiti ceva de genul - se interzice consumul bauturilor alcoolice (fara a se preciza - la locul de munca/ in timpul programului de lucru), respectiv se nominalizeaza sanctiunile administrative care pot fi aplicate, gradat chiar, dupa nivelul alcoolemiei, in urma testarii. Pot exista si precizari legate de modul de testare a alcoolemiei.
Nu inteleg motivul pentru care procurorul ar fi fost de acord sa se efectueze probele biologice daca a constatat ca fapta penala nu exista.
Nu trebuie să dovedesc că am consumat înaainte, deoarece regulamentelee interioare spun că trebuie să fiu testat la intrarea în serviciu, lucru care nu s-a întâmplat.
Plus că am martori colegii de muncă , care atestă că nu am consumat băuturi alcoolice în timpul serviciului
Nu am consumat alcool în timpul serviciului. Iar regulamentele nu cunosc ce spun. Am să solicit aducerea la cunoștință a acestor regulamente.
Procurorul a acceptat deoarece șefii mei au solicitat comunicarea rezultatului analizei și și-au luat angajamentul că vor plîtii contravaloarea acesteia.