avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune/testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune/testament

Buna seara! As avea doua intrebari:
1. Exista un teren cumparat de cea de a doua sotie a bunicului in timpul casatoriei cu acesta. Ea si-a lasat prin testament toate bunurile unui nepot de sora (nu au avut copii impreuna). Nepotul pretinde ca si acel teren i se cuvine, desi bunicul i l-a lasat unuia dintre copiii din prima casatorie. Nu exista titlu de proprietate pe teren. Cea de a doua sotie a primit prin testament alte proprietati. Nu este dezbatuta inca succesiunea dupa bunicul. Are dreptul nepotul la terenul respectiv pe l-a ocupat deja, zic eu, abuziv ?
2. Bunicul a detinut un teren pe care i l-a lasat tatal lui, timp de mai bine de 60 de ani, fara titlu de proprietate. Nu stiu daca l-a avut trecut pe rol la primarie. Exista vreo posibilitate pentru urmasi sa capete drept de proprietate asupra terenului prin uzucapiune? Bunicul e decedat de doi ani.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ramona_30 , utilizator 22:18, 25 Iunie 2019
1. Cine a murit primul? Bunicul său bunica?
2. Uzucapiune = mod de dobândire a drepturilor de proprietate in baza unei posesii îndelungate. Dacă imobilul nu figurează în rolul fiscal și agricol al bunicului, cum se dovedește posesia?
1. Bunicul a murit primul, el a lasat prin testament bunurile sale atat sotiei cat si copiilor. Din ce am inteles eu dupa ce am citit testamentul, a impartit copiilor si o parte din terenul cumparat de cea de a doua sotie.
2. Exista martori, dar presupun ca nu este suficient.
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2019
ramona_30, utilizator
1. Trebuie calculata valoarea partii pe care a lasat-o fiecaruia. Daca prin acel testament este incalcata rezerva succesorala a copiilor (adica loturile lor impreuna valoreaza mai putin de 3/8 din valoarea masei sucesorale), testamentul este supus reductiunii.
Oricum, a fost un act total neinspirat.
2. Nu, nu este suficient.
Totusi, pana cand se va deschide succesiunea si se vor calcula loturile, nepotul are dreptul sa ia in stapanire terenul cumparat de bunica de a doua? Bunicul traia cand a fost cumparat terenul. As fi crezut ca este un bun comun, avand in vedere ca e cumparat in timpul casatoriei.
Niciunul dintre dvs nu este proprietar in momentul de fata.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! bunicul meu a murit si bunica nu a facut succesiune ... dsmihalea dsmihalea Buna ziua! Bunicul meu a murit...si bunica nu a facut succesiune dupa el,copii vor sa faca dupa ce moare si ea ca sa faca totul o data.Ea are doi copii si ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune pe un teren lasat prin testament de la tata la fiu MarianCristian MarianCristian Buna ziua Comunitate, va prezint pe scurt situatia cu care ma confrunt. Strabunicul meu cumpara cu Contract V.C. in 1927 un teren in Bucuresti, Raionul Tudor ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala tatianato tatianato Buna seara!Am urmatoarea problema :bunicii mei au decedat acum 10 respectiv 6 ani,ei au avut 3 copii,unul dintre ei decedand acum 16 ani.Mostenitoarele mama si ... (vezi toată discuția)