matusa mea de bunica (sora bunicii mele de tata) a decedat si mi-a lasat prin testament autentificat la notariat cu titlu de legatar universal un imobil. Mentionez cu nu exista pretendenti la rezerva succesorala (nu a avut niciodata copii, nu are parinti in viata si nici sot). Problema este alta: a fost casatorita in 1965, in 1967 s-au despartit in fapt, in 1969 achizitioneaza un imobil in afara Bucurestiului cu procurator de fonduri tatal ei, in 1975 il vine practic fara act notarial doar cu un contract de mana intre parti, in 1975 achizitioneaza imobilul pe care mi-l lasa mie ca mostenire cu bani procurati partial din vanzarea imobilului di afara Bucurestiului, iar in 1976 divorteaza de sot care intre timp isi intemeiase o alta familie. La momentul divorului nu exista clar un partaj cu privire la imobilul in cauza, specificandu-se in hotarea de divort doar ca isi impart de comun acord bunurile, neavand pretentii unul de la celalalt. Am inteles ca fostul sot a decedat prin 199.... ca ar fi avut copii din urmatoarea casnicie, dar nu le stiu nume, nu stiu nimic despre ei. Mentionez ca din 1976 pana la decesul bunicii (anul acesta) ea a locuit in acel imobil, l-a intretinut si l-a imbunatatit obtinandu-si titlu de proprietate asupra terenului dupa anul 1990 (imediat dupa cumparare si inainte de divort statul a desproprietarit-o de terenul din curte ea pltind chirie catre stat pana in 1989).
Care ar fi solutionarea in favoarea mea pentru a deveni proprietara pe tot imobilul sau care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru mine?
Multumesc anticipat.
Puteti formula o actiune prin care sa se constate ca imobilul a fost bun propriu al autoarei dvs. sau sa formulati o actiune in uzucapiune. Ambele actiuni se vor judeca in contradictoriu cu mostenitorii fostului sot, asa ca va trebui sa faceti sapaturi ca sa le aflati numele.
In timpul casatoriei cursul prescriptiei este suspendat. In schimb, dupa desfacerea acesteia curge termenul de prescriptie achizitiva. Am calculat 30 ani de la data divortului, din 1976.
Uzucapiune
ContSters222775
Buna ziua,
Tata a facut o chitanta de mana prin care vindea o casa de locuit in provincie (despre teren nu a specificat nimic) cat timp bunica mea traia, cu ... (vezi toată discuția)