avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune/testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune/testament

Buna seara! As avea doua intrebari:
1. Exista un teren cumparat de cea de a doua sotie a bunicului in timpul casatoriei cu acesta. Ea si-a lasat prin testament toate bunurile unui nepot de sora (nu au avut copii impreuna). Nepotul pretinde ca si acel teren i se cuvine, desi bunicul i l-a lasat unuia dintre copiii din prima casatorie. Nu exista titlu de proprietate pe teren. Cea de a doua sotie a primit prin testament alte proprietati. Nu este dezbatuta inca succesiunea dupa bunicul. Are dreptul nepotul la terenul respectiv pe l-a ocupat deja, zic eu, abuziv ?
2. Bunicul a detinut un teren pe care i l-a lasat tatal lui, timp de mai bine de 60 de ani, fara titlu de proprietate. Nu stiu daca l-a avut trecut pe rol la primarie. Exista vreo posibilitate pentru urmasi sa capete drept de proprietate asupra terenului prin uzucapiune? Bunicul e decedat de doi ani.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ramona_30 , utilizator 22:18, 25 Iunie 2019
Asta stiu. Dar nu inteleg, terenul cumparat pe numele sotiei(cel mai probabil cu bani comuni) in timpul casatoriei, este bun comun sau nu? Adica daca eu cumpar un teren, acesta nu ii apartine si sotului meu? Succesiunea se face doar pentru bunurile detinute de sot, iar pentru bunurile detinute pe numele sotiei se face succesiune separata? Aici e nuanta pe care nu o inteleg.
Da, este bun comun.
Masa succesorala include bunurile proprii ale defunctului și jumătate din bunurile comune.
De ce nu dezbateti succesiunea dupa bunicul? Oricum niciunul nu este proprietar pana nu se solutioneaza. Era bine daca bunicul solicita un titlu de proprietate cat era in viata pe terenurile unde nu exista acte sau macar dumneavoastra sa va ocupati dupa moartea dansului. Cel mai bine ar fii sa nu mai amanati si sa rezolvati problema succesiuni cat si a terenurilor fara acte, pentru asta vorbiti cu un topograf si cu un notar.
Am inteles acum. Multumesc mult pentru ajutor!
Sper sa incepem cat mai curand si dezbaterea succesiunii. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! bunicul meu a murit si bunica nu a facut succesiune ... dsmihalea dsmihalea Buna ziua! Bunicul meu a murit...si bunica nu a facut succesiune dupa el,copii vor sa faca dupa ce moare si ea ca sa faca totul o data.Ea are doi copii si ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune pe un teren lasat prin testament de la tata la fiu MarianCristian MarianCristian Buna ziua Comunitate, va prezint pe scurt situatia cu care ma confrunt. Strabunicul meu cumpara cu Contract V.C. in 1927 un teren in Bucuresti, Raionul Tudor ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala tatianato tatianato Buna seara!Am urmatoarea problema :bunicii mei au decedat acum 10 respectiv 6 ani,ei au avut 3 copii,unul dintre ei decedand acum 16 ani.Mostenitoarele mama si ... (vezi toată discuția)