avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Mentionez ca mama vrea sa imi lase casa doar Mie , Eu avind inca doua surori deja casatorite . Ele sint de acord in aceasta privinta dar poate fi contestata donatia peste timp ? Si in cazul unei eventuale vinzari , at trebui sa impart cu ele suma ?
Orice act civil este atacabil in instanta. Nu exista acte definitive si acte care pot fi contestate.
Daca o lasa sub forma de donatie, da, se poate contesta in momentul cand se face succesiunea dupa mama dupa caz. Daca mama are si alte bunuri pe care le imparte cu surorile atunci cel mai probail sa fie in regula in functie de valoarea bunurilor.

Daca nu are alte bunuri atunci ca sa fie sigura treaba ar trebui sa va faca un contract de vanzare cumparare pe casa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Donatia poate fi desfiintata.

Va sugerez sa incheiati un contract de intretinere.

Contractul de întreţinere este actul prin care o parte se obligă să efectueze prestaţiile necesare întreţinerii şi îngrijirii celeilalte părţi sau a unui terţ, pe o anumită durată.

Dacă părțile nu au prevăzut în contract durata întreţinerii sau au menționat numai caracterul viager al acesteia, atunci debitorul întreținerii îi datorează creditorului întreținere pentru toată durata vieţii acestuia din urmă.

Obligaţia de întreţinere poate consta în: procurare de hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, tratament medical, ambulatoriu şi spitalicesc, medicamente, menajul complet, fie efectuat de debitorul obligaţiei de întreţinere, fie prin angajarea unei persoane, care să se ocupe în mod expres de aceasta, însă, în acest din urmă caz, angajarea se va face numai cu acordul expres al întreţinutului.

Potrivit art. 2255 din noul Cod Civil referitor la forma contractului de întreținere, acesta se încheie în formă autentică, la notariat, sub sancţiunea nulităţii absolute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa Andreiaeveline Andreiaeveline Bună ziua.Locuim la țară și casa în care stam nu este pe numele nostru este a unor bătrâni care vor sa ne lase casa dar nu știm de ce acte avem nevoie ... (vezi toată discuția)
Cum pot cumpăra un apartament de la tata, astfel încât soțul meu să nu aibă niciun drept asupra lui în caz de divorț? Camelia R Camelia R Buna ziua, exista vreo posibilitate sa fac contract de vanzare cumparare pt un apartament, proprietar este tatal meu si eu vreau sa-l trec pe numele meu, dar ... (vezi toată discuția)
Testament Iondiaconescu500@gmail.com Iondiaconescu500@gmail.com Bună dimineața. Dacă mama mea îmi trece partea ei mie cu clauză de întreținere prin testament, după decesul dânsei fratele poate ataca testamentul ... (vezi toată discuția)