avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... art.612 Cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

art.612 Cod civil

In urma cu 3 ani am cumparat o casa. In fata casei, paralel cu gardul, vecinul are un garaj din tabla, prevazut cu geamuri si o usa (usa se deschide spre curtea mea). De la garaj pana la gard are aprox.60cm. I-am blocat usa si de atunci ne certam continuu, el sustinad ca are voie sa-si deschida usa, pentru ca este o constructie veche si vechiul proprietar n-a avut obiectiuni.Cine are dreptate?
Cel mai recent răspuns: AlisB , utilizator 15:53, 26 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Dumneavoastra aveti dreptate in temeiul art. 612 c.civ.(nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina).
Cu stima !
Multumesc pentru raspuns! Insa, am inteles ca vecinul poate invoca uzucapiunea,(sau ceva de genul, scuzati-ma , nu stiu termenii acestia juridici) sau ca ar exista o exceptie , pentru faptul ca este vorba de o constructie veche.
Este posibila invocarea uzucapiunii, daca au trecut mai bine de 30 de ani , iar vecinul dvs. poate dovedi ca a dobandit un drept de servitute de vedere si ca nu a fost tulburat in aceasta perioada da fostii proprietari...
"poate dovedi ca a dobandit un drept de servitute de vedere si ca nu a fost tulburat in aceasta perioada da fostii proprietari..."- Cum poate dovedi??? II sunt necesare si acte sau e suficient sa aduca martori? O sa discut si cu vechii proprietari, dar mi se pare greu de dovedit, de ambele parti.
S-ar putea ca vecinul sa nu detina vreun inscris, insa, se poate face si dovada cu martori. Vedeti ce spun si fostii proprietari..

Alte discuții în legătură

Distanta de construire locuinta fata de hotar gaskoe gaskoe Bun gasit. Doresc sa construiesc o locuinta P+M. Partea din spate a casei are, conform schitelor din proiect, distanta de 90 cm fata de hotar. Dirigintele ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga sa-mi zidesc fereastra? costara costara Am si eu o problema referitor la vecini. Am cumparat o casa care are fereastra spre vecinul la mai putin de 1.90 cm. Pana acum nu a fost problema intre ... (vezi toată discuția)
Violare intimitate victor1906 victor1906 Buna ziua ! Vecinul meu locuieste intr-o casa care are geamuri cu vedere la curtea mea ,si datorita acestui fapt i-mi violeaza intimitatea deoarece vede tot ... (vezi toată discuția)