In urma cu 3 ani am cumparat o casa. In fata casei, paralel cu gardul, vecinul are un garaj din tabla, prevazut cu geamuri si o usa (usa se deschide spre curtea mea). De la garaj pana la gard are aprox.60cm. I-am blocat usa si de atunci ne certam continuu, el sustinad ca are voie sa-si deschida usa, pentru ca este o constructie veche si vechiul proprietar n-a avut obiectiuni.Cine are dreptate?
Buna ziua !
Dumneavoastra aveti dreptate in temeiul art. 612 c.civ.(nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina).
Cu stima !
Multumesc pentru raspuns! Insa, am inteles ca vecinul poate invoca uzucapiunea,(sau ceva de genul, scuzati-ma , nu stiu termenii acestia juridici) sau ca ar exista o exceptie , pentru faptul ca este vorba de o constructie veche.
Este posibila invocarea uzucapiunii, daca au trecut mai bine de 30 de ani , iar vecinul dvs. poate dovedi ca a dobandit un drept de servitute de vedere si ca nu a fost tulburat in aceasta perioada da fostii proprietari...
"poate dovedi ca a dobandit un drept de servitute de vedere si ca nu a fost tulburat in aceasta perioada da fostii proprietari..."- Cum poate dovedi??? II sunt necesare si acte sau e suficient sa aduca martori? O sa discut si cu vechii proprietari, dar mi se pare greu de dovedit, de ambele parti.
Violare intimitate
victor1906
Buna ziua ! Vecinul meu locuieste intr-o casa care are geamuri cu vedere la curtea mea ,si datorita acestui fapt i-mi violeaza intimitatea deoarece vede tot ... (vezi toată discuția)