In urma cu 3 ani am cumparat o casa. In fata casei, paralel cu gardul, vecinul are un garaj din tabla, prevazut cu geamuri si o usa (usa se deschide spre curtea mea). De la garaj pana la gard are aprox.60cm. I-am blocat usa si de atunci ne certam continuu, el sustinad ca are voie sa-si deschida usa, pentru ca este o constructie veche si vechiul proprietar n-a avut obiectiuni.Cine are dreptate?
Mi se pare de necrezut, sa nu am dreptul la intimitate in curtea mea, odata ce mi-am vazut visul cu ochii si m-am mutat de la bloc. De ce nu pot fi protejata si eu de Codul civil? M-am mutat de 3 ani, dar am fost sigura ca nu are voie sa se holbeze la mine in curte si cu o simpla reclamatie la primarie o sa fie obligat sa-si blocheze usa si sa-si schimbe geamurile cu unele opace. Sa incep un proces in care se vor bate martorii vecinilor cu martorii mei(vechii proprietari) mi se pare ceva foarte relativ, in care nu cred ca vreau sa ma "avant".
Ar fi bine daca at i incerca pe cale amiabila , sa le explicati omeneste ca asa ceva nu este firesc si ca oricine isi doreste intimitate in propria-i curte. Altfel, dupa cum imi imaginez si dupa cum prevad...ca multi alti sau ca majoritatea vecinilor nostri, le face placere sa se holbeze in curtea vecinului , animati de curiozitatea tipica a oamenilor limitati ... din pacate legea prevede , ca o exceptie , uzucapiunea in privinta unei servituti...
Ar mai fi o varianta , ca dvs., cu o mica investitie , sa va placati gardul cu u n material opac , daca este un gard metalic , ar fi mai simplu ( si eu am facut la fel) :) , fiindca simteam vesnic ochii vecinilor atintiti inspre curtea mea...
Poate ca totusi , in ipoteza in care veti dori sa mergeti pe calea instantei , vechii proprietari vor fi de partea dvs. Oricum, acestia au o obligatie pe care si-au asumat-o contractual , si anume acea de a va apara impotriva oricarei evictiuni( tulburari) din partea unor terti...insa chestia asta cu holbatul veciinilor nu intra aici, ei pot insa dovedi ca nu au fost de acord nici ei cu pozitionarea respectivelor usi si ferestre si ca le-au pus in vedere proprietarilor sa le mute.
Momentan nu exista gard in dreptul acelui garaj,am gasit acolo un gard din lemn de 1m inaltime, putrezit, sprijinit de garaj, pe care l-am aruncat si le-am blocat usa. Vecinii nu vor sa faca, eu nici atat, afirmand ca nu eu am nevoie de gard.
Oricum, o sa vorbesc cu fostii proprietari (copii acestora) si mai postez.
Multumesc mult pentru sfaturi si lamuriri!
Violare intimitate
victor1906
Buna ziua ! Vecinul meu locuieste intr-o casa care are geamuri cu vedere la curtea mea ,si datorita acestui fapt i-mi violeaza intimitatea deoarece vede tot ... (vezi toată discuția)