avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Calcul CCC
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Calcul CCC

Buna ziua! Sunt însărcinată, urmează să nasc în luna august. Sunt angajată cu contract individual de munca dar am si un PFA. As vrea sa stiu cum procedez in cazul acesta pentru concediul de creștere copil. Si cum mi se va calcula venitul. In cazul concediului de maternitate am intampinat probleme in sensul ca primesc bani doar pentru contractul individual de muncă, nu beneficiez de nimic din urma PFA-ului desi eu cotizez la stat din ambele părți. Va rog sa la lămuriți in acest caz. Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: robertagoge , utilizator 18:15, 2 Iulie 2019
Buna ziua,

Felicitari pentru bebe si multa sanatate la amandoi.

Referitor la concediu de maternitate, nu primesti pe PFA decat daca ai fost asigurata pentru concedii si indemnizatii in ultimele 6 luni la Casa de Sanatate de care apartii. Adica ai avut INDIVIDUAL semant un contract cu Casa si ai platit 1% din suma aleasa, minim la nivelul salariului minim pe economie si maxim 12 salarii minime. "Cotizatul" la care te referi este contributia la sanatate care este diferita de contributia de concedii si indemnizatii.
Deci da, concediu de maternitate primesti doar pentru partea de salariat.

Indemnizatia de crestere copil poti primi si de la partea de salariat si de la cea de PFA daca vei depune actele necesare la primarie.
Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului. Chiar dacă ea se calculează ca procent din media veniturilor nete, nu poate fi sub 1.250 de lei si nici peste 8.500 de lei (indiferent cât de mari ar fi veniturile tale).

Verifica exact la primaria de care apartii ce acte ai nevoie sa depui. Nu uita ca ai termen 30 de zile de la naterea copilului ca sa-ti suspenzi activitatea pe PFA si 60 de zile ca sa depui actele la primarie.

Succes.
In cazul concediului de maternitate daca ai contract individual de munca si PFA, nu iti da voie să mai faci contract pentru PFA atâta timp cât esti si angajat. Multumesc in legatura cu CCC!
In cazul concediului de maternitate daca ai contract individual de munca si PFA, nu iti da voie să mai faci contract pentru PFA atâta timp cât esti si angajat. Multumesc in legatura cu CCC!

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate pfa & cim per. determinata 1 an BubbleGum BubbleGum Buna ziua, In luna mai voi intra in concediu de maternitate. Momentan, am venituri din PFA in sistem real + CIM pe perioada determinata de 1 an, ce ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil nutzzu nutzzu Buna ziua.As dori sa stiu daca in cazul unei mamici din MAI care beneficiaza de indemnizatie de crestere copil de 85% este legal sa i se retina contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Concediu de marnitate vs concediu de crestere copil Anasl Anasl Buna ziua, Am inteles in mare parte care este diferenta intre concediu de marnitate si concediu de crestere copil, dar va rog sa am ajutati pentru ca am ... (vezi toată discuția)