avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict angajat vs. angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict angajat vs. angajator

Buna ziua,
O persoana a intrat in conflict cu seful de echipa din cadrul unei sectii.Seful a amenintat angajatul cu o penalizare(nu stiu de care , in bani sau scrisa),angajatul s-a simtit intimidat si amenintat si a aruncat cu ceva dupa seful de echipa fara a fi lovit.(exista martori, conform spuselor sefului de echipa).Angajatul nu este sigur ca erau martori in zona.Dupa acest incident, salariatul a mers la R.U./H.R. unde i s-a spus ca de maine poate sa nu mai vina la munca...fara nici un act/hartie/decizie.Salariatul a spus ca vrea sa fac contestatie si (cica) i-a fost refuzata contestatia de catre HR.
Care este solutia corecta si echitabila pentru a iesi din impas?
Salariatul nu doreste sa paraseasca locul de munca/firma. Eu l-am sfatuit sa mearga in continuare la munca, atata vreme cat nu a primit nici o decizie de incetare a CIM...nici un preaviz.
Este un abuz ? Nu ar trebui sa se infiinteze o comisie de investigare a incidentului si in urma analizei facute de aceasta sa se decida o penalizare/decizie, care ulterior ar putea fi contestata(parca era 30-40 zile perioada de contestatie)?
Este cazul sa intervina ITM-ul ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 3 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

2. Solicitati angajatorului in scris sa va elibereze decizia de incetare a c.i.m.. Dupa primirea acesteia o puteti contesta in instanta.

3. În cazul în care angajatorul refuză să-l primească la lucru pe salariat, fără să fi dispus concedierea acestuia, salariatul se poate adresa instanţei solicitând direct reintegrarea în funcţie şi plata de despăgubiri. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 573)
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
In momentul de fata, salariatul in cauza a fost chemat la HR unde i s-au oferit 2 "optiuni": incetarea CIM cu acordul partilor(desi salariatul nu doreste parasirea locului de munca) sau incetarea CIV probabil pe motiv disciplinar ...cele de la HR sustinand ca ar fi caz penal ..faptul ca a vatamat sau a incercat sa vatameze seful de echipa...cu toate ca "victima" purta echipament de protectie si nu a prezentat nici un document medico-legal care sa ateste lezarea sa.(s-a aruncat cu un obiect inspre sef, la nivelul picioarelor, acest purtand bocanci de munca cu bombeu metalic).
Din discutiile avute ulterior intre angajat si seful direct("victima"), seful a spus ca e obligat si trebuie sa caute nod in papura la angajati pentru a mai da afara dintre ei (ordinul conducerii).
Salariatul in cauza are o vechime de 35 de ani pe postul unde e angajat, fara nici un incident pana in prezent (nerespectarea programului, ebrietate la locul de munca sau comportament inadecvat fata de colegi sau superiori).
Este oportun ca salariatul sa faca o contestatie, in cadrul firmei, la HR in legatura cu incidentul petrecut de vreme ce el nu a primit nici o hartie in legatura cu CIV? In acest moment, salariatul a semnat/a luat la cunostinta doar avertismentul primit in urma evenimentelor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca a primit avertisment, atunci il poate contesta in instanta.

La HR nu are ce contestatie sa depuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, am și eu o întrebare sunt angajat la o firma care ... Pkcosmin Pkcosmin Buna seara , am și eu o întrebare Sunt angajat la o firma care lucrează cu o alta firma , nu o sa dau nume Ca sa înțelegeți firma la care lucrez este ... (vezi toată discuția)
Concediere kappaaa kappaaa Buna seara. Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. Prietena mea cea mai buna a fost sunata de la firma la care lucreaza ca de maine nu va mai lucra, fara nici ... (vezi toată discuția)
Se poate sa ma dea afara? ramonad ramonad Buna ziua. Am 58 de ani si sunt angajat de cel putin 10 ani la o firma ca muncitor necalificat. Din cauza problemelor de sanatate ( operat de hernie ... (vezi toată discuția)