avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre succesiune și donații: pot fi schimbate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre succesiune și donații: pot fi schimbate ulterior deciziile luate în timpul dezbaterii?

Bună ziua ! Am nevoie de o parere avizată . Mama , mătușa și unchiul meu doresc să facă succesiunea casei unde locuim . Unchiul meu dorește să renunțe la partea lui din casa si pământ dar ar vrea să împartă partea luni intre mine (nepoata lui ) si verișorul meu (nepotul lui , fiul mătușii mele ) prin donație. Cunosc procedurile și pașii pentru acest lucru , dar as dori sa stiu daca acest lucru poate fi reversibil . Adică, va mai putea unchiul meu sa isi ia inapoi partea lui de pământ de la mine si verișorul meu ? După moartea lui , copii unchiului meu au vreun drept asupra donatiei făcute?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AliceW , utilizator 22:24, 3 Iulie 2019
Buna ziua,
Dupa deces NU dar pana la deces unchiul, in conditiile art. 1023 C.Civ., poate revoca donatia.
În principiu donația este irevocabilă, insă poate fi revocată totuși pentru ingratitudine, în condițiile art 1023 Cod Civil, dar nu cred că va fi cazul de așa ceva!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ați spus: „unde locuim”.
Cine, mai exact?
Dvs. și mama dvs.?

Dacă da, atunci ... eu aș căuta o soluție mai bună decât amestecătura aceasta.

Dacă doriți să rezolvați o problemă, nu începeți prin a o complica. Deja văd al patrulea coproprietar introdus în „ecuație” și mai vorbiți și despre copiii unchiului (la plural). Copiii sunt moștenitori rezervatari. Iar donațiile sunt supuse reducțiunii, dacă încalcă rezerva succesorală.

AliceW a scris:
Cunosc procedurile și pașii pentru acest lucru ...

Analizați și riscurile pe unde vă pot purta pașii...
Darul poate fi minunat sau poate fi ca ... mărul otrăvit. Depinde.
Nu am date concrete pe speța aceasta, ca să pot discuta concret.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2019
romascanu, moderator
Cu părțile mamei și mătușii ce se va întâmpla?
Donația de la unchi (practic cei 1/3) este supusă reductiunii, dar după decesul unchiului și dacă este încălcată rezerva succesorala a copiilor acestuia.
Rezerva succesorala a copiilor unchiului este de 1/6.
Asta înseamnă că dacă aceasta treime este tot ce are unchiul și v-o donează dvs, donația se va reduce.
Însă îmi imaginez că unchiul mai deține bunuri.
În această casa locuiesc eu , mama mea si mătușa mea care s-a mutat aici după moartea bunicii mele ( adică mama lor ) . Motivul pentru care unchiul meu dorește să imi doneze o parte din partea cuvenită lui este pentru ca mama mea încearcă să mă scoată afara din casa . Neavând unde sa merg încă si nefiind pregătită pentru asta , unchiul meu încearcă cumva sa faca in asa fel incat sa pot rămâne aici mereu fără să mai fiu data afara ( pentru ca au mai existat tentative ) .
Unchiul meu dorește să doneze partea lui , el locuind mare depărtare de orașul nostru și având deja foarte multe locuințe și terenuri

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Ați spus: „unde locuim”.
Cine, mai exact?
Dvs. și mama dvs.?

Dacă da, atunci ... eu aș căuta o soluție mai bună decât amestecătura aceasta.

Dacă doriți să rezolvați o problemă, nu începeți prin a o complica. Deja văd al patrulea coproprietar introdus în „ecuație” și mai vorbiți și despre copiii unchiului (la plural). Copiii sunt moștenitori rezervatari. Iar donațiile sunt supuse reducțiunii, dacă încalcă rezerva succesorală.

AliceW a scris:
Cunosc procedurile și pașii pentru acest lucru ...

Analizați și riscurile pe unde vă pot purta pașii...
Darul poate fi minunat sau poate fi ca ... mărul otrăvit. Depinde.
Nu am date concrete pe speța aceasta, ca să pot discuta concret.

Alte discuții în legătură

Donatie sau act de vanzare cumparare Mihaela.31 Mihaela.31 Unchiul meu a decedat.ei neavand copii, matusa doreste sa mi faca act pe garsoniera in care locuieste, ei avand si o casa la tara+pamant. Decedatul are nepoti. ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie cu probleme cristi_mre cristi_mre Buna. Am primit, prin donatie, o casa la tara. Era casa bunicilor. In urma succesiunii succesive, mama, unchiul si matusa, mi-au donat cotele lor din ... (vezi toată discuția)
Situatie adelina20 adelina20 Buna ziua, Am si eu o situatie la care as avea nevoie de ajutorul vostru va rog: -bunicul meu are o casa iar in contractul de casa sunt mentionati ca si ... (vezi toată discuția)